Hlavní obsah

Machu Picchu se otevřelo pro jediného turistu. Čekal sedm měsíců

Foto: Profimedia.cz

Ruiny inckého předkolumbovského města Machu Picchu.

Reklama

Peru otevřelo svou nejznámější památku, ruiny inckého města Machu Picchu. Návštěvník byl ale jen jeden. Do památky v peruánských Andách se podíval japonský turista, který na návštěvu čekal od března.

Článek

Japonský turista Jesse Katayama měl v březnu navštívit Machu Picchu, jenže peruánské úřady oblíbený turistický cíl kvůli pandemii nového koronaviru zavřely. Nakonec se dočkal po sedmi měsících, a to o něco dříve než ostatní turisté. Ministr kultury Alejandro Neyra uvedl, že Katayamovi bylo uděleno povolení ke vstupu po podání zvláštní žádosti. Památka v peruánských Andách by se měla veřejnosti znovu otevřít v listopadu, počty návštěvníků ale budou úřady regulovat. Přesné datum znovuotevření ale vláda neuvedla.

Jesse Katayama plánoval strávit v Peru jen několik dní, v polovině března ale kvůli opatřením proti pandemii covid-19 uvázl ve městě Aguas Calientes poblíž Machu Picchu. „Přicestoval do Peru se snem, že navštíví tuto památku,“ cituje ministra Neyru britská BBC v pondělí na virtuální tiskové konferenci. Katayamovi bylo v sobotu povoleno vstoupit do ruin spolu s pracovníkem památky, „aby si sen splnil ještě před návratem do své země“, řekl v pondělí na tiskové konferenci Neyra.

Rodák z japonské Ósaky dorazil do města Aguas Calientes, odkud většina lidí vychází na Machu Picchu, 14. března. Už 16. března měl svou vstupenku a povolení ke vstupu do památky, která je na seznamu světového dědictví UNESCO, ale peruánská vláda se rozhodla místo zavřít.

Šestadvacetiletý instruktor boxu si tak pronajal malou místnost v Aguas Calientes, kde strávil následujících sedm měsíců. Čas trávil prozkoumáváním okolí, navštívil horu Putucusi nebo vodopády Calientes. Zapojil se i do chodu místní komunity, se kterou se podle jeho slov spřátelil, tamní děti také učil boxovat. Podle CNN je Katayamovým snem otevřít si po návratu do Ósaky vlastní tělocvičnu, kde by trénoval boxování. Čas v Peru tak podle svých slov využil k tréninku.

„Každé ráno jsem chodil běhat a v dálce jsem viděl Machu Picchu,“ cituje Katayamu CNN. „Myslel jsem si, že se do Machu Picchu nikdy nepodívám, očekával jsem, že se tento rok už neotevře. Ale nijak mě to netrápilo, protože jsem si čas tady opravdu užíval,“ dodává.

Katayamovi ale časem začaly docházet peníze a vypadalo to, že se bude muset vrátit zpět do Japonska, aniž by Machu Picchu navštívil. S pomocí ministerstva kultury dostal zvláštní povolení vstoupit do slavných ruin a mít normálně přeplněné místo téměř pro sebe. Japonského turistu doprovázeli dva fotografové a správce památky José Bastante.

„Myslel jsem si, že to nikdy nezvládnu, ale snad každý požádal vládu a vedení města a oni mi dali zvláštní povolení,“ napsal Katayama na Instagram. „Peruánci jsou laskaví. Opravdu moc děkuji!“ dodal. Zpět do Japonska má rodák z Ósaky zamířit 16. října. „Určitě budu plakat,“ říká o svém rozloučení s obyvateli Aguas Calientes. „Těchto sedm měsíců bylo pro mě velmi neobyčejných. Objevil jsem své nové já,“ dodal Kayatama.

Reklama

Související témata:

Doporučované