Hlavní obsah

Macron na své první zahraniční cestě: S Merkelovou dohodl užší spolupráci, společně chtějí měnit Unii

Emmanuel Macron se na své první zahraniční cestě v úřadu prezidenta setkal s Angelou Merkelovou.

 

Reklama

Lídři nevylučují ani změnu současných smluv Evropské unie, nejprve je ale podle kancléřky nutné shodnout se na tom, k čemu mají takové změny vést.

Článek

Pro Emmanuela Macrona to byl první pracovní den v úřadu francouzského prezidenta. Nejprve jmenoval nového premiéra a pak se vydal do Berlína na svou první prezidentskou zahraniční cestu. A kam jinam se vydat než přes pouhou jednu hranici.

V Berlíně se tak setkali lídři evropské integrace - Angela Merkelová a Emmanuel Macron. Dohodli se na vytvoření střednědobého plánu pro Evropskou unii. Pokud jde o reformy Unie, nevylučují ani změnu současných smluv. „Když budeme moci říct proč, k čemu, jaký je smysl - bude k tomu Německo připraveno," uvedla Merkelová k možným smluvním změnám.

Merkelová a Macron se shodli na tom, že dobrý vztah Francie a Německa je zásadní pro celou Evropskou unii. Klíčoví ministři obou zemí se už v červenci sejdou na společném zasedání. Kancléřka poznamenala, že Evropa potřebuje silnou Francii.

Macron si ve vztazích Paříže a Berlína přeje více pragmatismu, na evropské úrovni pak snížení byrokracie, s čímž souhlasí i Merkelová.

Kancléřka se vyslovila také pro koherentnější evropskou zahraniční politiku a rozšíření obranné spolupráce. Macron zase prohlásil, že není pro zavedení eurobondů, kterými by státy eurozóny společně ručily za své dluhy. Eurobondy striktně odmítá rovněž Merkelová.

Reklama

Doporučované