Hlavní obsah

Macron s Trumpem při setkání v Paříži mírnili spor o evropskou armádu

Donald Trump a Emmanuel Macron se setkali v Elysejském paláci.Video: Šimon Trantina, AP, Reuters

 

Reklama

Francouzský prezident Emmanuel Macron přivítal v sobotu v Elysejském paláci Donalda Trumpa při příležitosti oslav stoletého výročí konce první světové války. Oba zdůraznili mimo jiné prohlubování spolupráce mezi Francií a Spojenými státy.

Článek

Trump přiletěl do Paříže z Washingtonu v pátek a jen chvíli po přistání napsal na svůj Twitter, že Macronův návrh na založení evropské armády považuje za urážející. Podle něj by se Evropa měla soustředit primárně na to, aby na fungování NATO přispívala stejnou měrou jako Spojené státy.

V sobotu hodinu před polednem se pak prezidenti setkali v Elysejském paláci, aby prodiskutovali další vývoj vztahů mezi Francií a USA. Před setkáním předstoupili před novináře a několikrát si potřásli rukou.

Macron řekl, že si velmi váží přátelství mezi zeměmi a poděkoval Trumpovi za to, že přicestoval i v době, kdy Spojenými státy hýbe dění kolem výsledků nedávných voleb do Kongresu. Dále hovořil o odvaze vojáků, kteří bojovali a padli během první světové války. Děkoval americké armádě za historické i současné služby ve jménu hodnot, které USA s Francií sdílí.

Nejmladší francouzský prezident také vyzval ke spojení sil Francouzů a Američanů pro nalezení politického řešení globálních problémů včetně terorismu nebo války v Jemenu a Afghánistánu.

Donald Trump poděkoval Macronovi za vřelá slova a pochvaloval si osobní přátelství, které mezi prezidenty vzniklo. Poté hovořil o tom, že si přeje co nejsilnější Evropu a Francii jako spojence, se kterými chce rozvíjet vztahy zejména v rámci obchodu a armádní spolupráce. Vyzdvihl také vzácnou a důležitou příležitost, při které mohlo setkání proběhnout.

Během brífinku před jednáním za zavřenými dveřmi byl prostor jen pro jednu otázku ze strany novinářů, která směřovala na Trumpův tweet o Macronově vizi o armádě Evropské unie.

Americký prezident odpověděl, že vyžaduje férový přístup jak ze strany Evropy, tak Spojených států a chce v každém případě být s Evropou zajedno, zejména v rámci mezinárodních armádních paktů. Macron pak pochválil spolupráci Francie a USA v kampani proti užívání chemických zbraní.

Poté se prezidenti odebrali k jednacímu stolu, ke kterému zasedly kromě nich i americká a francouzská delegace. Oficiálně se pak v rámci oslav konce světové války setkají ještě dvakrát.

Reklama

Související témata:

Doporučované