Hlavní obsah

Madagaskar byl podle nové studie osídlený o tisíce let dříve. Důkazem jsou fosilie obřích ptáků

Foto: wikimedia.org/El fosilmaníaco

Reklama

Pravěcí lidé mají na svědomí vyhubení největších ptáků, kteří kdy na planetě Zemi žili. Takzvané „sloní ptáky“ obyvatelé Madagaskaru údajně lovili a zabíjeli pro potravu. Vědci na fosiliích identifikovali řezné stopy, které to dokazují.

Článek

Vědci doposud předpokládali, že první osadníci na ostrov Madagaskar přišli zhruba před 2500 až 4000 lety. Nalezené zkameněliny vyhynulého ptáka Aepyornise, v češtině označovaného také jako pštros obrovský, jsou ale staré zhruba 10 tisíc let. „To znamená, že člověk přišel na ostrov minimálně o 6000 let dříve,“ říká vědec z Londýnské zoologické společnosti doktor James Hansford.

Nový objev vyvolává otázky nejen v oblasti historie lidstva, svědčí také o „radikálně odlišné teorii vymírání“, která je potřebná k porozumění ztráty jedinečné fauny na ostrově.

Podle předešlých zjištění vyhynul Aepyornis žijící na Madagaskaru po kolonizaci ostrova lidmi přibližně před 2000 lety. Nyní vědci připouští koexistenci lidí se sloními ptáky a dalšími vyhynulými druhy po dobu více než 9000 let.

Sloní ptáci byli vysocí asi tři metry a vážili až půl tuny. Známá jsou jejich obří vejce, která byla větší než dinosauří. Ptáci žili na ostrově společně s dalšími pozoruhodnými druhy zvířat, včetně vyhynulých obřích lemurů.

Největší otázkou pro vědce zůstává, kdo byli záhadní lovci ptáků. „Neznáme původ těchto lidí a nebudeme ho znát, dokud nenajdeme více důkazů,“ říká spoluautorka studie Patricia Wrightová z Newyorské státní univerzity ve Stony Brooku. Výzkum byl publikován v časopise Science Advances.

Reklama

Doporučované