Hlavní obsah

Češi doma syslí tuny prošlých léků. Mohou si tím zadělat na nepříjemnosti

Foto: Shutterstock.com

Prošlé či nevyužívané léky berou lékárny zpět bez jakéhokoliv poplatku. Ilustrační fotografie

Reklama

Zbylé léky vraťte do lékárny. Prostá informace, kterou naleznete na příbalovém letáku, ale ruku na srdce – udělali jste to někdy? A proč je vůbec důležité zbavovat se nespotřebovaného, případně prošlého léčiva touto cestou?

Článek

Léčivo, které vám předepíše lékař, a vy ho nespotřebujete celé, musíte vrátit do lékárny. To samé platí u léků, kterým vyprší expirační doba. Poté se nedoporučuje přípravek dále užívat, a to bez ohledu na to, že vypadá, že mu nic není.

„Po vypršení expirační doby není zaručena jakost léčivého přípravku, a neměli bychom ho používat,“ varuje v podcastu MUDr.ování prezident České lékárnické komory Aleš Krebs.

Krom toho, že se může snížit účinnost, v některých případech se může stát, že se posílí nežádoucí účinky. Samozřejmě to neznamená, že pár dnů po vypršení lhůty se z léku stává nebezpečný přípravek, je třeba ale vždy varovat, co vše by se mohlo stát.

Mgr. Aleš Krebs

Vystudoval Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Je vedoucím lékárny na Olomoucku.

Prezidentem České lékárnické komory se stal v roce 2019.

Foto: MUDr.ování, Seznam Zprávy

Prezident České lékárnické komory Aleš Krebs

Léky, které už nejsou vhodné k užívání, si dobré dávat si doma stranou. A až má člověk cestu do lékárny nebo kolem ní, může je odevzdat tam. Jde o bezplatnou službu, které může využít každý. „Lidé to využívají. Jednou za čas pak zavoláme svozovou službu, která léky převezme. Pro pacienty to není žádná zátěž – ani časová, ani ekonomická. Není se čeho bát,“ ujišťuje Aleš Krebs.

Vyhazovat do koše by se léčivé přípravky neměly. Jednak protože hrozí, že je někdo najde, jednak také proto, že je třeba mít pod kontrolou jejich spalování, které musí probíhat pod určitou teplotou.

Jak správně nakládat s léky

Nejčastější chyby při užívání léků najdete v tomto článku.

Čím nikdy nezapíjet léky? Pozor na mléko i grepový džus! Více zde.

Jak správně brát léky? Dozvíte se v tomto článku.

Ačkoli ve filmech to vypadá vždy efektivně, nepoužité léky není vhodné ani splachovat do toalety. Sice projdou čističkou vod, ale mikročástice mohou ve vodě zůstávat. Nebylo sice prokázáno, že by pak taková voda poškozovala lidský organismus, dostává se ale do životního prostředí, na které může mít negativní vliv.

Jak léky doma správně uchovávat? Co znamená, když má lék na sobě drážku? Může se pak přepůlit? A proč některé prášky nepatří do lékovky? Poslechněte si podcast MUDr.ování v úvodu článku, kde byl hostem prezident České lékárnické komory Aleš Krebs. Prozradí také, proč je důležité dodržovat aplikaci nalačno či po jídle.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované