Hlavní obsah

Epidemie obezity: medicína nezná prevenci a má velký problém s léčbou

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Hostem Lucie Šilhové v podcastu MUDr.ování byla tentokrát internistka Kateřina Cajthamlová.

Reklama

Lidstvo poslední dva roky bojuje s epidemií s názvem covid-19, jenže není jediná. Mnohem déle tady koexistuje ještě jedna, která se neustále zvětšuje, ale žádné záchranné kroky se nekonají. Jde o epidemii obezity, říká lékařka.

Článek

Všechny studie či grafy na toto téma svědčí o tom, že přibývá lidí, kteří trpí obezitou. A mnohdy opravdu trpí v tom pravém slova smyslu. Fyzicky i psychicky.

Nejde jen o estetický problém, protože obezita je opravdu choroba, která má spousty komplikací. Může to být například metabolický syndrom, pod který spadá řada komplikací jako cukrovka druhého typu, vysoký krevní tlak či cholesterol. V současné době se jedná už o epidemii obezity.

„A medicína si v tomto případě musí smutně přiznat, že nezná příčinu této epidemie, nezná prevenci a má velký problém s léčbou,“ varuje interní lékařka Kateřina Cajthamlová.

Kateřina Cajthamlová

Vystudovala 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy. Věnovala se interní medicíně a léčení cizinců.

Objevovala se také jako moderátorka a spoluautorka televizních pořadů o hubnutí a zdraví. V současné době se věnuje hlavně psychoterapii, občas poradí lidem s hubnutím. Především ale přednáší pro mnoho odborných i laických subjektů.

Další negativní vliv má obezita na osobní život. Obézní lidé jsou podle lékařky šikanovanou menšinu, která nemá v Česku – ostatně ani moc nikde ve světě – zastání. Celý problém to ve výsledku ještě zhoršuje.

V podcastu MUDr.ování Kateřina Cajthamlová vzpomíná mimo jiné na to, jak měla v jedné komerční televizi šanci po dobu tří měsíců sledovat sto dvacet pacientů v jejich domácím prostředí. „Zjistili jsme, že skoro tři čtvrtiny z nich byli šikanováni. Buď v rodinném okolí, ze strany partnera anebo v práci,“ vypráví Cajthamlová.

Netýká se to ale jen nejbližších. „Alarmující je, že třeba v Americe je přístup už studentů medicíny k obézním lidem daleko přezíravější než k ostatním lidem,“ vysvětluje.

Právě kvůli této stigmatizaci pacienti mnohdy nechodí k lékaři – mají strach z nějakého zesměšnění. Místo toho, aby své problémy řešili, jen se jim více nahromadí, což může být z dlouhodobého hlediska fatální.

V podcastu MUDr.ování v úvodu článku se mimo jiné dozvíte, co znamená paradox obezity, v čem je prospěšný a jak souvisí naše závislost na cukru s dnešní informacemi nabitou dobou.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistka Lucie Šilhová zpovídá lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledá odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás.

Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované