Hlavní obsah

Já nelžu, ty lžeš. Jak naše paměť může ovlivnit i vnímání pravdy

Foto: Shutterstock.com

Poruchy paměti mají různé příčiny a mohou potkat lidi v jakémkoliv věku. Častější jsou ve stáří, kdy dochází k atrofii mozkových buněk.

Reklama

Jdete do kuchyně, otevřete šuplík a najednou nevíte, pro co jste vlastně šli. Paměť někdy zradí každého z nás, a někdy z nás před druhými dokonce dělá i lháře.

Článek

Jak vypadá paměť? Vlastně nijak. Není to část mozku, ale schopnost ukládat a zpracovávat informace, které se do mozku dostanou. I tak ale existuje v hlavě jedna oblast, která je s pamětí spojená. Jde o hippokampus, kterému se také říká mořský koník. Zde se shromažďují naše zážitky a příběhy z minulosti, a jde tedy o takzvanou paměť deklarativní.

Jenže i ona může někdy selhat a nevědomky z nás udělat lháře. „Když se budete doma škorpit s partnerem, zapamatujete si, jak rozhovor proběhl. Za pět minut se uklidníte, rozhodnete se si o tom popovídat, ale hádku si budete oba dva pamatovat jinak,“ popisuje neurochirurg Jan Šroubek.

MUDr. Jan Šroubek

Zástupce primáře z neurochirurgického oddělení Nemocnice Na Homolce.

Specializuje se na cévní neurochirurgii, chirurgii mozkových a míšních nádorů a epileptochirurgii.

Foto: MUDr.ování, Seznam Zprávy

Neurochirurg Jan Šroubek.

Vysvětluje to tím, že se člověku během sporu mohou vybavovat zážitky z minulosti, které pak ale upravují právě probíhající událost. „Když si někdo myslí, že ten druhý lže, protože to říká jinak, než to bylo, on si to opravdu tak může myslet. A neznamená to, že lže. Pokud tedy není patologický lhář,“ doplňuje. Pravdu tedy mají oba dva, jen je důležité najít tu společnou.

Emoce jsou přitom velice důležité právě i pro paměť, zejména tedy pro silnější uchování paměťových stop. Když prožíváme nějaký zážitek, který je plný emocí, barev, zvuku, kromě toho, že se to zakóduje v hippokamu, rozsvítí se v mozku spolu s tím různá centra – emoční, zraková, zvuková. A když si po čase tu událost vybavíme, rozsvítí se znovu i ta centra, která byla aktivována při zážitku. Jsme pak schopni si to lépe vybavit.

Zajímá vás, jak si udržet paměť?

Chcete snížit riziko Alzheimera? Hrajte karty! Více se dočtete v tomto článku.

Potrava pro mozek: Co jíst, aby nám to lépe myslelo, najdete zde.

V zapamatovávání se dá i závodit. Michaela Karsten je dokonce mistryní světa. Její příběh si přečtete na tomto místě.

Může se tedy stát, že si vzpomeneme na událost, která nás dojme, protože ji tak mají zakódovanou centra v mozku, která nám připomenou její významnost.

Co se děje v mozku, když máme alkoholové okno? Jak se nám mění paměť po padesátce? Poslechněte si podcast MUDr.ování o paměti, kde byl hostem neurochirurg Jan Šroubek. Záznam najdete v úvodu článku.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované