Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Od 14. října do 16. listopadu se do čtyř největších českých měst vrací kulinářský festival Restaurant Week. Během něj nabízí vybrané restaurace speciální tříchodové menu - v masové i vegetariánské variantě - za jednotné festivalové ceny (490 nebo 790 korun za menu, plus rezervační poplatek 49 korun).
Počet zapojených gastronomických podniků se od jarního ročníku opět rozrostl, je jich už více než sto. Přestože se festival koná až za pár týdnů, místa v restauracích si už lze rezervovat nyní. Některé podniky totiž mívají celkem plno.
Nebojte se najíst v hotelu
Tahákem podzimního běhu budou podle organizátorky Restaurant Weeku Anny Grosmanové zejména hotelové restaurace. „Mají neskutečně dobrou nabídku, skvělý personál, a hlavně mají i velkou kapacitu, takže se tam dostane na každého,“ poznamenává Grosmanová alias Foodpioneer, úspěšná foodblogerka, která za akcí v Česku od počátku stojí.
Festival se podle ní snaží vyvrátit často zažitou představu, že hotelové restaurace jsou pouze pro ubytované hosty. „Lidé se do nich bojí chodit. Buď si myslí, že do nich nemají vůbec přístup, anebo že se budou cítit nekomfortně. Hotelové restaurace přitom velmi stojí i o hosty zvenčí,“ uvádí Grosmanová.
V nabídce Restaurant Weeku (více na restaurant-week.cz) na podzim najdete více taháků, než je známý Alcron. Zkuste třeba restauraci San Carlo Gourmet, která se nachází v hotelu Alchymist - jednom z nejdražších a nejkrásnějších pražských ubytovacích zařízení. Šéfkuchařem je tu Pavel Sapík. Dalším velkým tahákem bude restaurace Greenhouse v nově zrekonstruovaném luxusním hotelu Fairmont Golden Prague v Pařížské ulici v centru Prahy (dřívější InterContinental).

San Carlo Gourmet.
Pro návštěvníky Restaurant Weeku si jeho kuchařský tým připravil lososový gravlax na plátcích z červené řepy, křepelku s karamelizovanou čekankou, kaštanovým pyré, dýní a lanýžovým sosem a čokoládový mousse s malinovým chutney a ibiškem.
Grosmanová vyzdvihuje také restauraci Artisan, která je součástí hotelu Marriott Prague. „Dovolím si říct, že je jedna z nejlepších restaurací v Praze. Šéfkuchař David Rejhon má neuvěřitelný kulinářský um,“ říká s tím, že o restauraci málokdo ví i právě kvůli tomu, že je součástí hotelu v turistickém centru Prahy.
V rámci Restaurant Weeku nabízí v Artisanu na jednom z menu krém z pečeného pastináku, kachní prsa s grilovanou švestkou a pampeliškovým medem či mrkvový pudink se zmrzlinou z kozího mléka.

The Artisan.
Zatímco pro Čechy není běžné se scházet v hotelových restauracích, v zahraničí je trend opačný a představují tu vyrovnanou konkurenci těm klasickým. Často jsou také zárukou špičkového gastronomického zážitku. I tak se ale tuzemské hotelové provozy snaží jít různými způsoby domácím zákazníkům naproti.
Některé se snaží o to, aby měla restaurace i přímý vchod z ulice - ten má například jedna z nově otevřených hotelových restaurací Greenhouse ve Fairmont hotelu. Zákazník tedy nemusí chodit přes hotelovou recepci. I to Grosmanová zmiňuje jako jednu z věcí, která může při návštěvě takových podniků působit jako bariéra. Jiní se snaží přilákat zákazníky na pravidelné akce, jako jsou opulentní bufetové brunche.
Do špičkových restaurací bez stresu
Bořit zábrany se ale podle Grosmanové snaží festival i v dalších ohledech. „Festival je pro všechny, koho foodie svět zajímá, ale třeba se do něj bojí vkročit. Občas třeba lidé netuší, jak se v meníčku čtou cizí slova nebo kolik peněz tam nechají za pití. S Restaurant Weekem si všechno objednají dopředu a vědí, na co jdou, takže si neznámé termíny mohou vyhledat před návštěvou. Také už mají zaplaceno dopředu,“ říká.

Dejvická 34.
A kdo se přeci jen neodváží do hotelové restaurace, tak na festivalu má stále z čeho vybírat. Opět se do něj zapojí oblíbené podniky z minulých ročníků jako například pražské Dejvická 34, Pohlreichovo Divinis, restaurace Garden’s, či Vinograf.
Poslední jmenovaná si do svého festivalového menu připravila hovězí tatarák se žloutkovým gelem a lanýžovou majonézou, dančí hřbet a kroketu z rozdušeného daňka s pastinákovým pyré a dezert plný slov k nastudování - konkrétně crémeux (hutný krém) z čokolády a oříškového másla s marinovanými kumquaty (malé citrusové ovoce) a mandarinkovým gelem.
V Brně doporučuje organizátorka festivalu navštívit například Prime Steak restaurant. Festivalovým hostům budou podávat francouzskou cibulačku, hovězí striploin s pepřovou omáčkou a tiramisu s whisky.
V Plzni se do Restaurant Weeku zapojují obě restaurace značky Da Pietro - pizzerie i steakárna, kde si jako hlavní chod mohou hosté dopřát oblíbené miniburgery.