Hlavní obsah

Na komplikace s ní spojené zemřel Karel IV. a rizikem je i dnes. Jak čelit osteoporóze?

Foto: Shutterstock.com

S tím, jak se prodlužuje délka dožití, roste i riziko řídnutí kostí. Ilustrační fotografie.

Reklama

Osteoporóza byla Světovou zdravotnickou organizací označena jako nemoc až v roce 1994. Z historických pramenů ale víme, že jí lidé trpěli vždycky, Karel IV. na komplikace s ní spojené dokonce zemřel. Přitom stačí prudce dosednout.

Článek

Milion lidí v České republice trpí osteoporózou neboli, zjednodušeně řečeno, řídnutím kostí. I když se o nemoci více mluví až v posledních letech, a to zejména proto, že se prodlužuje věk dožití, není radno ji podceňovat. Komplikace s ní spojené totiž mohou skončit smrtí.

Zanedbaná osteoporóza může vést k lámavosti kostí, a to nejen třeba při pádu z výšky, ale i při běžných činnostech, jako je prudké dosednutí. Podle MUDr. Evy Dokoupilové, vedoucí lékařky revmatologického a osteologického centra Medical Plus, dojde ročně v České republice k 19 tisícům zlomeninám krčku, z čehož na následky s tím spojené zemře zhruba 20 procent pacientů.

MUDr. Eva Dokoupilová, MBA

Pracovala jako lékařka na interním oddělení a později jako primářka na revmatologickém oddělení uherskohradišťské nemocnice.

V současné době je vedoucí lékařkou revmatologického a osteologického centra Medical Plus, které založila.

Kromě léčení se věnuje publikační činnosti doma i v zahraničí, přednáší na odborných akcích. Je držitelka ocenění Osobnost Zlínského kraje.

Foto: MUDr.ování, Seznam Zprávy

Vedoucí lékařka revmatologického a osteologického centra Medical Plus Eva Dokoupilová.

Ačkoli část z nich dokáže zranění výborně zrehabilitovat, značný počet pacientů má omezení do konce života, někteří se neobjedou bez permanentní pomoci.

Klíčem je vápník

Osteoporóze se dá přitom předcházet. Jedním z nejdůležitějších aspektů je v tomto směru vápník, který bychom měli získávat z potravy. Má vliv také na činnost srdce nebo srážení krve. A pokud ho má tělo nedostatek, začne se bránit. „Máme v sobě přirozené mechanismy, jak si udržet správnou hladinu. Když nedodáváme vápník potravou, tělo začne produkovat hormon, který ho vyplavuje z kostí ve snaze udržet správnou hladinu v krvi,“ vysvětluje lékařka.

Vápník se nachází zejména v mléčných výrobcích, dále třeba v ořeších, brokolici, lososu, listové zelenině, máku, tofu, fazolích či semínkách.

Více o tématu řídnutí kostí

V jakých potravinách najdete nejvíce vápníku? Dozvíte se zde.

Jaký vliv má menopauza na osteoporózu, si přečtete v tomto článku.

Jaké jsou příznaky osteoporózy a kolik minerálů a vitaminů přesně potřebujete, najdete na tomto místě.

Na druhé straně vápník mohou odbourávat nápoje, které obsahují fosfát. Ten s vápníkem tak trochu zápasí a zabraňuje jeho vstřebávání. Svůj vliv na to může mít také nadměrné pití alkoholu, kávy a kouření a nedostatek pohybu. Podle Evy Dokoupilové přitom není ani tak nutné ujít denně deset tisíc kroků, jak se často avizuje. Jako účinnou prevenci vidí i zhruba padesátiminutovou procházku svižnou chůzí třikrát týdně.

Pokud už lékař ale osteoporózu diagnostikuje, nelze stav kostí vrátit do doby před onemocněním. V takovém případě je důležité zachránit kost, aby dále neubývala.

Jak taková záchrana probíhá, si poslechněte v podcastu MUDr.ování, které bylo tentokrát věnováno tématu osteoporóza, v úvodu článku. Hostem byla lékařka Eva Dokoupilová.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Související témata:
Osteoporóza
Vápník

Doporučované