Hlavní obsah

Náš rekord je osm zlomených žeber, ale tonoucí přežil, říká vodní záchranář

Foto: MUDr.ování, Seznam Zprávy

Hostem Lucie Šilhové v podcastu MUDr.ování byl vodní záchranář Daniel Vičan.

Reklama

Posledním z tonoucích, jež vodní záchranář Daniel Vičan zachraňoval, byl mladý muž, který rozpálený skočil z loďky do studené vody, dostal srdeční arytmii a upadl do bezvědomí. Příběh naštěstí skončil dobře. Lidé věděli, co dělat.

Článek

Každý si nejspíš vybaví scény ze starých filmů, kde tonoucímu po vytažení z vody rukama stlačují hruď, aby mu z plic „vypumpovali“ vodu. Nakonec se vždy stane zázrak, z úst jako fontánka vytryskne proud a tonoucí je zachráněn! „Strašně rádi koukáme na filmy, kde jsou tahle, v uvozovkách, klišé,“ směje se vodní záchranář Daniel Vičan, který slouží na Slapech, nad provedením první pomoci.

Daniel Vičan

Vodní záchranář Daniel Vičan je předseda spolku Vodní záchranné služby Českého červeného kříže v Praze 6, který od roku 1992 provozuje na přehradní nádrži Slapy hladinovou záchrannou službu první pomoci a také technickou záchranou službu.

Daniel Vičan i všichni jeho kolegové nejen ze základny na Slapech poskytují tuto službu bez nároku na odměnu a ve svém volném čase (o dovolené apod.).

Pokud se člověk dostane do situace, kdy zachraňuje tonoucího a vytáhne ho z vody, je důležité nejdříve zjistit stav vědomí. Může se stát, že přidušení bylo jen lehké a on s vámi začne komunikovat, pak není potřeba zahajovat první pomoc. Ovšem v případě, kdy ho vytáhnete, on nereaguje ani na slova, ani třeba na bolestivý podnět, je třeba ihned zjistit, zda dýchá, či nedýchá.

Pět vdechů na začátek

V takovém případě mu zakloňte hlavu, přiložte ucho k jeho ústům, sledujte hrudník a poslouchejte deset vteřin, zda se něco děje. Pokud nedýchá, je třeba začít resuscitaci pěti vdechy. „To proto, že příčina bezvědomí je v tom, že nemá v oběhu kyslík,“ vysvětluje Daniel Vičan, proč je třeba i dýchání z úst do úst, zatímco jindy se od toho spíše opouští. Jenže u člověka, kterého můžete najít na ulici v bezvědomí, asi nečekáte, že se topil…

Po pěti vdeších začíná masáž srdce. Měla by být provedena uprostřed hrudní kosti, zhruba šest centimetrů do hloubky, rychlostí sto stlačení za minutu. Radí se dělat ji do rytmu refrénu písně Stavin'Alive od kapely Bee Gees. Daniel Vičan má ale pro studenty lepší mnemotechnickou pomůcku: „Já učím dělat to do rytmu písně Rolničky, rolničky… To není úplně rychlé, ani pomalé, a zná to každý.“

Vždycky praskají žebra

Pokud se ocitnete v situaci, kdy je potřeba resuscitace, buďte asertivní a přizvěte si na pomoc ještě alespoň jednoho člověka, protože je to opravdu fyzicky náročné. Zároveň si nedělejte příliš hlavu s tím, že byste zlomili žebra. „Co jsem zažil, tak vždy praskají žebra. Náš rekord je, myslím, osm. Ale ten člověk přežil. Je to boj o život,“ říká vodní záchranář.

Mezitím je samozřejmě třeba zavolat záchrannou službu a u zachraňovaného počkat až do jejího příjezdu.

Jaké nejčastější úrazy Daniel Vičan u vody řeší? Poslechněte si v posledním dílu podcastu MUDr.ování. Dozvíte se tam mimo jiné i to, že k tonoucímu byste se neměli příliš přibližovat, protože utopit vás může i malé dítě.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované