Hlavní obsah

Psychiatr Radkin Honzák: Tři pohlazení denně a nevyschne vám mícha

Foto: Profimedia.cz

Příjemné dotyky jsou podle psychoanalytiků pro lidský organismus velmi důležité.

Reklama

Na imunitu je nejlepší vitamin C, čerstvý vzduch a pohyb, říká se. Jenže to není všechno. Stejně důležité je pro člověka pohlazení. Podle psychiatra Radkina Honzáka potřebujeme přesně tři denně, aby nám nevyschla mícha.

Článek

Přesněji řečeno, tři pohlazení denně není úplně myšlenka doktora Honzáka, ale Erica Bernea, zakladatele transakční psychoanalýzy. Jde o psychologický směr, jehož cílem je hlavně zkoumání mezilidské komunikace a jejího vlivu na zdraví. Avšak bez ohledu na to, kdo je původcem myšlenky, pro lidský organismus je dotyk velice důležitý, což dokládají i poslední výzkumy.

„Máme speciální neuronovou síť na příjemná pohlazení. Má čidla v kůži, nereaguje na štípnutí, ale jen na příjemné dotyky. Tím pádem máme kůži jako určitý citlivý orgán a pohlazení je v transakční řeči takové objetí, které je cenné,“ vysvětluje Radkin Honzák. A pokud nelze hladit fyzicky, lze to nahradit psychosociálním – tedy tím, že druhému řekneme „Sluší vám to“, případně „Rád tě vidím“.

MUDr. Radkin Honzák, CSc.

Psychiatr, publicista a vysokoškolský pedagog. Po studiích nastoupil jako lékař do Psychiatrické léčebny v Kosmonosech a později do Ústavu pro výzkum výživy lidu a do IKEMu.

Devět let byl členem etické komise CAHBI ve Štrasburku a postupně se začal zabývat psychosomatikou. V současné době pracuje v ambulanci IKEM a REMEDIS a v pražské psychiatrické léčebně v Bohnicích.

Napsal desítky populárně naučných publikací i knížek pro pobavení i potěšení.

Foto: MUDr.ování, Seznam Zprávy

Psychiatr Radkin Honzák byl hostem Lucie Šilhové v podcastu MUDr.ování.

Zločin proti sociálnímu cítění

Když nám pohlazení, ať už ta fyzická nebo slovní (či gesto) chybí, chátráme. Proto Radkin Honzák považuje sociální izolaci, do které nás uvrhl covid, za jeden z největších zločinů posledních dvou let. Projevuje se to nejen na tom, že se zvýšil počet případů domácího násilí, ale izolace působí na lidi negativně jako jakýsi stresový faktor. Potvrdil to i výzkum, který dělali vědci na mravencích, již jsou také sociální druh.

„Izolovaný mravenec během krátké doby přišel o část imunity a stresových obran, během dnů začal hynout,“ vysvětluje psychiatr. Izolace je nebezpečná i pro lidský druh. Za covidu jsme přišli o část energie, kterou běžně získáváme z lidí, které během dne potkáváme.

Sociální izolace se pak nejvíce podepsala na dospívajících. Během puberty se totiž mozek potřetí přestavuje, a to zásadním způsobem. Už tolik nenasává, ale začne využívat, co už přijal. K tomu ale potřebuje kontakty, aby poznatky, jež získal, mohl v sociálním prostředí, kde žije, zkoušet. „Jde o vytváření sociálního instinktu, který pak hraje větší roli, než jestli má jedinec IQ 140 nebo 40,“ upozorňuje Honzák.

V podcastu MUDr.ování, kde byl hostem psychiatr Radkin Honzák, se dozvíte mimo jiné i to, proč si pleteme přání s potřebami, či to, jak se vyrovnat s faktem, že máme před sebou hubené období. Najdete ho v úvodu článku.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované