Hlavní obsah

Nejlepší klobásky mají v Norimberku. Už od dob Karla IV.

Foto: Libor Budinský, Seznam Zprávy

Norimberské klobásky se nejčastěji podávají s lehkým bramborovým salátem či preclíky.

Reklama

Na norimberských klobásách si lidé pochutnávají už více než sedm století. Kořeněné uzenky proslavily město po celé Evropě. Dnes se podávají třeba i s pečeným chřestem, smaženými houbami, dýňovým pyré či kedlubnovým zelím.

Článek

Říkáme mu Otec vlasti, neboť byl bez pochyb naším nejlepším a nejúspěšnějším králem. Ale Karel IV. byl také německým císařem, takže žil napůl v Praze a napůl v Norimberku. A mohl si tak do sytosti dopřávat famózních kořeněných klobásek, které říšské město proslavily po celé Evropě. Byli ostatně souputníky – jejich rodné listy dělí pouhé tři roky.

O prvních klobásách psal už Homér ve svém eposu Odysea, a i ve starověkém Římě patřily párečky k oblíbeným pokrmům, hlavně mezi vojáky v armádě. Také klobásky z Norimberku se mohou pochlubit velmi dlouhou historií – vždyť už v roce 1313 sepsala tamní radnice chartu, jak mají vypadat a přikázala místním řezníkům, aby při jejich přípravě používali výhradně kvalitní vepřové maso (a žádný kuřecí separát, jak bychom mohli s nadsázkou dodat dnes). Jen pro pořádek, Karel IV. se narodil roku 1316.

Křižovatka koření

Norimberské klobásky jsou malé, měří jen 5–7 centimetrů a váží do 25 gramů. Jsou plněné do ovčích střívek a mají poměrně vysoký obsah tuku. Vedle kvalitního masa je ale jejich hlavní devizou vynikající chuť docílená snoubením celé plejády koření – od římského kmínu, pepře a kardamomu až po zázvor, muškátový květ či majoránku. Bohatá kořeněná chuť nevznikla náhodou – středověký Norimberk byl totiž důležitou evropskou křižovatkou obchodu s exotickým kořením, a místní řezníci tak mohli vypilovat chuť k dokonalosti.

Foto: Libor Budinský, Seznam Zprávy

V tradičních restauracích se grilují na vyzrálém bukovém dřevu.

Důležitým znakem norimberských klobás je také jejich příprava. V tradičních restauracích se totiž grilují na otevřeném ohni, kde se topí vyzrálým bukovým dřevem, což umocňuje jejich vůni i chuť (vyzkoušejte třeba restauraci Bratwursthäusle či podnik Zum Golden Stern založený již roku 1419). Klobásky se ale podávají i v dalších úpravách – třeba nakyselo, vařené ve víně či ve vývaru z octa a cibule. Obvykle se servírují v sudém počtu, takže si host může objednat šest, osm, deset či dvanáct klobásek. Jen ve fastfoodových bistrech jsou k mání tři klobásky v housce.

Zelí a bramborový salát

V restauracích se jako příloha podávají buď preclíky nebo lehký bramborový salát a samozřejmě nechybí ani zelí, hořčice či křen. Často se na talíři objeví všechno dohromady, včetně pro Čechy nezvyklé kombinace bramborového salátu a kyselého zelí. V „lepších“ restauracích se klobásky servírují se sezonními produkty, třeba s pečeným chřestem, smaženými houbami, dýňovým pyré nebo kedlubnovým zelím.

Reklama

Doporučované