Hlavní obsah

Odvykli jsme si správně dýchat. V těle to pak vypadá jak v nevětrané chalupě

Foto: Shutterstock.com

Pokud se naučíme správně dýchat, bude se nám podle odborníků lépe přemýšlet.

Reklama

Schválně, jak teď dýcháte? Nosem, nebo pusou? Možná máte dojem, že na tom tolik nezáleží, ale opak je pravdou. Špatná technika může ovlivňovat nejen naše fyzické výkony, ale třeba i pracovní nasazení a schopnost se soustředit.

Článek

Fyzioterapeutka Petra Sojková si v poslední době všímá zajímavého úkazu: lidé přestali dýchat nosem a mnohem více k tomu používají ústa. „Nos je tomu přitom přizpůsoben. Vzduch, který nadechujeme, dokáže zvlhčovat, filtrovat a zároveň ho otepluje,“ vysvětluje nepostradatelnou funkci nosu při dýchání fyzioterapeutka.

Jak dodává, je samozřejmě skvělé, že máme ještě záložní variantu, ale takové dýchání bychom si měli schovávat na situace, kdy to jinak nejde. Třeba při rýmě nebo při úrazu.

Petra Sojková

Pilates Master Instructor Petra Sojková vystudovala střední zdravotnickou školu, obor dětská sestra, ale přes dvacet let se věnovala plavání a pohybové výchově dětí.

Dalším studiem se z ní stala instruktorka pilates. Tento druh pohybu vyznává proto, že učí ji i její klientky a klienty zastavit se a nadechnout a také správnému držení těla, což je prý pěkná dřina.

Foto: MUDr.ování, Seznam Zprávy

Fyzioterapeutka Petra Sojková byla hostem Lucie Šilhové v podcastu MUDr.ování.

Proč si lidé odvykli dýchat nosem, si fyzioterapeutka neumí pořádně vysvětlit. Má jen podezření, že největšími viníky mohou být stresová doba, nošení roušek, anebo prostě současný způsob života.

Deštník v břiše

Nepostradatelnou součástí správného dýchání je bránice. Jde o sval, který odděluje hrudní dutinu od břišní a který si můžete představit jako roztažený deštník. S nádechem se pohne dolů, s výdechem zase nahoru. Pokud je dostatečně posilována, pomůže nám mimo jiné se správným výdechem. Jinak řečeno, díky ní se budeme lépe zbavovat „starého vzduchu“.

„Lidé si často myslí, že plíce jsou jen nahoře v hrudníku někde u hrudní kosti, ony ale jsou v celé dutině hrudní. Obsahují plicní sklípky, a i do nich potřebujeme dostat vzduch a ten starý zase ven. Tím, že bude bránice aktivně zapojena, může vykonávat svoji funkci. My si pak můžeme lépe hrát s dechem, zklidnit ho a bude se nám lépe dýchat,“ vysvětluje fyzioterapeutka.

Mimochodem, bránice je mezi svaly takový otloukánek. Moc se o ní nehovoří, přitom má ještě další významné funkce. Jde o posturální sval, což znamená, že člověku pomáhá stát vzpřímeně a pomáhá tak zádovému svalstvu. Proto někdy lidé s bolestmi zad musí také napravit své dýchání.

Pokud se naučíme opět správně dýchat, bude se nám lépe okysličovat mozek, což povede k tomu, že se nám bude lépe přemýšlet, a tudíž i snáze dělat všechny věci. Že by řešení na některé současné problémy?

Víte, proč je zívání nakažlivé a proč k němu vůbec dochází? Nejen to, ale i další zajímavosti o dechu se dozvíte v podcastu MUDr.ování, kde byla hostem fyzioterapeutka Petra Sojková.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované