Hlavní obsah

Magická chuť Islandu se skrývá v březové pálence

Foto: Profimedia.cz

Neopakovatelné kouzlo Islandu. Ilustrační foto.

Reklama

Kdo by rád poznal Island a odrazuje ho tamní nevlídné počasí, má i náhradní variantu: může zkusit nápoj, který měl podle výrobců zachytit atmosféru jarní noci na severském ostrově.

Článek

Pro většinu Čechů nebyl Island 20. století zemí zaslíbenou. A nejde jen o to, že zde po většinu roku vládne psí počasí – mnohem horší byla tamní nedobrovolná abstinence, neboť až do roku 1989 zde existovala zvláštní forma prohibice zaměřená především proti pivu.

Zrušena byla v roce naší sametové revoluce, byť mnoho omezení platí dodnes: alkohol je k mání jen ve specializovaných obchodech nebo v restauracích a je poměrně drahý. V běžném supermarketu je možné koupit pouze „nízkotučné“ pivo zhruba na úrovni naší sedmičky. Navíc nevalné chuti.

Kmínka se žralokem

Islanďané ovšem holdují hlavně pálenkám, národní specialitou je „kmínka“ brennivín. Zapíjí se jí další specialitka v podobě fermentovaného žraločího masa, s nímž si ani otrlí cestovatelé nevědí moc rady (spolknout, či vyplivnou?). Naopak unikátní likér či pálenka z břízy chutná a v posledních letech si ho oblíbila spousta fajnšmekrů z celé Evropy.

Bříza je na Islandu považovaná za národní strom, byť už dávno neplatí obraz, který se naskytl norským Vikingům na konci 9. století, kdy ostrov objevili a obsadili. Tehdy byla země ohně a ledu pokrytá z 50 procenty březovými lesy. Vikingové však drtivou většinu vykáceli, takže dnes lesy pokrývají pouhé procento ostrova – byť od 90. let odstartoval ambiciózní program nového zalesnění.

Bříza a bříza

Ale zpátky k naší řemeslné březové specialitě. Vyrábí se ve dvou podobách, jako pálenka Birkir a likér Björk. Se jménem slavné zpěvačky má společné pouze to, že jde v islandském nářečí o název břízy, stejně jako v případě slova Birkir.

Základem likéru je obilný destilát, který je infuzován, tedy laicky řečeno provoněn, na jaře ručně trhanými březovými větvičkami a poté doslazen březovým sirupem.

Birkir je šnaps a připravuje se podobným způsobem jako likér Björk, je však silnější a méně sladký (procenta alkoholu činí 36 oproti 27 procentům).

Foto: archiv, Seznam Zprávy

Dva alkoholické nápoje s vůni islandské břízy – likér Björk a pálenka Birkir.

V Česku obě značky prodává společnost Warehouse #1. Ještě dodejme, že Birkir poslouží i jako základ k osvěžujícím drinkům v kombinaci se suchým tonikem nebo s grepovou sodou.

Jarní noc na Islandu

Likér i pálenku vyrábí destilerie Foss, kterou založil v roce 2010 odborník na břízy Jakob S. Bjarnason společně s šéfkuchařem Gunnarem Karlem Gíslasonem a sommeliérem Ólafurem Örnem Ólafssonem. Oba jsou fandové lokální kuchyně a chtěli mít k dispozici pro vaření a míchání drinků také březovou pálenku. Do prodeje byly likér Björk a šnaps Birkir uvedeny o rok později.

A jaká je jejich chuť? Jak říká Ólafur Örn Ólafsson, tři přátelé a spolupracovníci chtěli ve svém nápoji zachytit atmosféru jarní noci na Islandu, kdy se rosa usadí na vršku porostlém břízami a celé okolí provoní typické aroma, jež zná z kempování v přírodě každý Islanďan. A když vypijete pár skleniček, budete chtít co nejrychleji na Island.

Reklama

Související témata:
Likéry

Doporučované