Hlavní obsah

Mahmúd Abbás se omluvil za své výroky o holokaustu

Foto: Shutterstock.com

Reklama

Palestinský vůdce Mahmúd Abbás se omluvil za své výroky z počátku tohoto týdne, kvůli kterým ho zejména izraelští politici a zástupci židovských organizací kritizovali za antisemitismus. Abbás v prohlášení uvedl, že antisemitismus odsuzuje ve všech jeho podobách, a holokaust označil za „nejohavnější zločin v historii“.

Článek

Abbásovu omluvu odmítl izraelský ministr obrany Avigdor Lieberman, který palestinského vůdce označil za popírače holokaustu. Abbás za své názory na holokaust nesklidil kritiku tento týden poprvé.

"Pokud můj projev před Palestinskou národní radou někoho urazil, obzvláště pak lid židovské víry, pak se jim omlouvám. Chci všechny ujistit, že to nebylo mým úmyslem. Rád bych znovu zdůraznil, že židovskou víru plně respektuji, stejně jako všechna další monoteistická náboženství," uvedl Abbás v prohlášení.

Abbás, který onen kritizovaný projev přednesl v pondělí v Ramalláhu, v pátek také uvedl, že dlouhodobě odsuzuje holokaust, a vyjádřil lítost nad jeho oběťmi. Holokaust (hromadné a systematické vyvražďování Židů nacistickým Německem) označil Abbás za "nejohavnější zločin v dějinách".

Omluvné prohlášení vydal Abbás v pátek, kdy byl podle očekávání znovuzvolen do čela výkonného výboru Organizace pro osvobození Palestiny (OOP). Stalo se tak na prvním zasedání Palestinské národní rady po dvaceti letech, které se konalo tento týden v Ramalláhu. Právě na něm v pondělí přednesl Abbás projev, za který byl široce kritizován.

"Od 11. století až do holokaustu byli Židé, kteří se přesunuli do západní a východní Evropy, masakrovaní každých 10 až 15 let. Ale proč se tak dělo? Oni říkají: Protože jsme Židé," řekl Abbás. Podle něj historici a spisovatelé, včetně židovských, podali důkaz, že to nebylo proto, že jsou Židé. "Důkaz" je podle palestinského vůdce i ve dřívějším soužití Židů a Arabů v arabských zemích. "Proč tam nebyl za 1400 let žádný incident proti Židům kvůli tomu, že jsou Židé?," ptal se Abbás. V projevu pak řekl, že holokaust "nebyl výsledkem antisemitismu", ale spíše důsledkem "sociálního chování (Židů), účtování úroků a finančních záležitostí".

Izraelský ministr obrany v pátek na Abbásovou omluvu reagoval na sociální síti twitter. "Abú Mázin (Abbás) je popírač holokaustu, který už v disertační práci popřel holokaust a totéž udělal v později publikované knize o holokaustu," napsal v pátek Lieberman na twitteru s tím, že jeho omluvu nepřijímá.

Reklama

Související témata:

Doporučované