Hlavní obsah

Maily hnutí ANO provozuje holding Agrofert

Foto: btwcapture, Shutterstock.com

Agrofert.

Reklama

Premiér označil Agrofert za externího dodavatele, se kterým nemá nic společného.

Článek

Více než 600 e-mailových schránek vládního hnutí ANO, včetně jeho vedení, provozuje holding Agrofert, uvádí server iROZHLAS.cz. Elektronická pošta hnutí podle jeho zjištění běží ve stejné síti jako desítky dalších e-mailových serverů firem z holdingu, tedy například Prechezy, Penamu, Dezy nebo Fatry. Předseda hnutí a premiér Andrej Babiš holding v roce 2017 vložil do svých svěřenských fondů a tvrdí, že s firmou už nemá nic společného. Mluvčí ANO Martin Vodička uvedl, že hnutí za službu Agrofertu platí.

E-mailovou schránku provozovanou Agrofertem používá podle zjištění serveru iROZHLAS.cz jak předseda hnutí Andrej Babiš, tak další stovky lidí spojených s ANO. „V tuto chvíli máme zřízeno 605 e-mailových schránek, které využívá předsednictvo, výbor, krajští předsedové a manažeři, zaměstnanci a někteří další spolupracovníci,“ upřesnil pro Radiožurnál mluvčí ANO Martin Vodička.

Hnutí si podle Vodičky službu u Agrofertu objednává na základě smlouvy o IT podpoře a měsíčně za ni platí. „Jedná se tedy o standardní obchodní vztah a neměli jsme jakýkoliv důvod měnit dodavatele služby, která dlouhodobě řádně funguje,“ uvedl mluvčí.

Premiér Babiš na otázku Radiožurnálu, proč e-maily ANO provozuje právě Agrofert, uvedl, že hnutí e-mailové schránky používá už od svého vzniku. Zopakoval, že s Agrofertem nemá nic společného. „Nemám, je to externí firma, externí dodavatel,“ řekl Babiš.

Podle ředitele protikorupční organizace Transparency International Petra Leyera je provozování e-mailových schránek hnutí ANO holdingem Agrofert dalším důkazem, že se premiér neodpoutal od své firmy. „Podle mě to ukazuje propojení podnikatelské a politické sféry, které se pak sbíhá k jedné konkrétní osobě, tedy Andreji Babišovi,“ řekl Leyer Radiožurnálu.

O tom, že i nadále existuje propojení mezi premiérem a firmou Agrofert, je přesvědčen také právník Lukáš Kraus z neziskové organizace Rekonstrukce státu. „Považuji za problematické, že firma, která může soutěžit o zakázky a dotace, je provozovatelem mailů politiků, kteří na to mají vliv,“ cituje jeho vyjádření web iROZHLAS.cz.

Holding Agrofert podniká zejména v zemědělství a potravinářství. Babiš holding v roce 2017 vložil do svých svěřenských fondů, aby vyhověl požadavkům zákona o střetu zájmů. Podle auditorů Evropské komise je předseda vlády přesto ve střetu zájmů, protože ovládá svěřenské fondy. Babiš to opakovaně odmítá.

Střetem zájmů premiéra se zabývají i české úřady. Černošický úřad vede s Babišem řízení o přestupku kvůli vlastnictví mediálních společností. Podnět podala organizace Transparency International.

Reklama

Související témata:

Doporučované