Hlavní obsah

Majitelka dětské akademie otevřela okénko, aby měla na jídlo

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

O tři miliony korun, tedy většinu ročního obratu, přišla kvůli epidemii koronaviru dětská akademie Madlenka v Českých Budějovicích.

Článek

Její majitelka Alena Hadravová v lednu otevřela výdejové kavárenské okénko, aby měla na jídlo pro sebe a syna Šimona, který chodí do druhé třídy. Státní kompenzace nepokryly ani pětinu nákladů. V pondělí opět spustí kurzy pro 300 dětí, zatím řeší, jestli je testovat na koronavirus.

Kurzy jsou pro děti do pěti let, cvičí se i s miminky. Centrum, jehož součástí je herna s kavárnou, zaměstnává sedm žen a provoz stojí 80.000 korun měsíčně. Před pandemií kurzy v dětské akademii navštěvovalo 500 dětí ročně.

Majitelka akademie nejdřív přišla o příjmy loni na jaře. „Na podzim jsem měla hrůzu z toho, že se budou maminky bát do kurzů nastoupit, jít mezi lidi. Naštěstí ne, paradoxně bylo na podzim ještě víc dětí než v září 2019,“ řekla dnes ČTK Hadravová, která předloni získala cenu Živnostnice roku Jihočeského kraje.

Loni v říjnu musela kvůli protikoronavirovým restrikcím kurzy opět přerušit. Stát jí třikrát přispěl na polovinu čtvrtletního nájmu. Je osobou samostatně výdělečně činnou (OSVČ), dosáhla jen na kompenzační bonus, a ačkoliv je samoživitelka, nárok na ošetřovné neměla. „My jsme to zvládli, ale kolik je holek kadeřnic, které jsou samy s dětmi. Jako OSVČ nedostaly ošetřovák na dítě, ale zároveň mají svázané ruce a nemohly jít do práce,“ řekla Hadravová. Do rezerv zatím nesahala.

Kurzy, z nichž některé stojí až 10.000 Kč ročně, bude muset od září zdražit, nejvýš o deset procent. „Jediný letošní příjem byl zatím ten, že jsem v lednu otevřela okénko kavárny, abychom měli s dítětem na jídlo, to se bavíme (o příjmu) 15.000, 20.000 měsíčně,“ řekla podnikatelka.

Streamovat při pandemii odmítla. „Já jsem se zařekla, že si nebudu kazit dobré jméno tím, že pro batolata pojedu on-line kurzy. Přijde mi to absolutně neúčelné, oškubávání rodičů o peníze. Všeobecně se ví, že do dvou let nemá mít dítě tablet v ruce, že do čtyř let se rozvíjí nejlépe pomocí smyslů: vidí to, slyší, očichá, ohmatá,“ řekla.

Vládní kroky proti šíření nemoci covid-19 byly podle ní zmatené, jako prosincové otevření a zavření služeb. „To byly pro podnikatele hrozné kopance. Zlobím se. Strašně mi vadila také informace, kolik se na ministerstvech rozdalo odměn náměstkům v době, kdy jde republika ekonomicky do kolen. Není nic horšího pro mámu samoživitelku, které se podařilo vybudovat firmu, než škemrat o kompenzační bonus, abych měla na elektřinu a nájem,“ řekla Hadravová.

Zájem rodičů o kurzy podle ní trvá. „Ty mamky byly půlroku zavřené doma s dětmi. Děti neměly děti, je to znát i na hřišti, malinkaté děti se bojí (jiných),“ doplnila.

V akademii učí výhradně matky, lektorky pracují i podle metody Play Wisely založené na výzkumech o rozvoji dětského mozku.

Reklama

Doporučované