Hlavní obsah

Malá revoluce v Polsku. Opozice spí v parlamentu, v ulicích jsou tisíce odpůrců vlády

 

Reklama

Situaci v Polsku se prezidentovi zmírnit zatím nedaří. Protestují tisíce lidí a demonstrace mají pokračovat.

Článek

Protivládní protesty v Polsku pokračují už třetím dnem a rozšířily se i do dalších polských měst. Zapojily se do nich tisíce lidí.

Nejviditelnější je blokáda parlamentu ve Varšavě. Odpůrci vlády se chtějí před budovou střídat až do úterka, kdy se projednává státní rozpočet.

Spouštěčem demonstrací byly kroky vládní strany Právo a spravedlnost, která omezila práci novinářů v parlamentu, a postup při schvalování státního rozpočtu na příští rok. Poslanci opozičních stran Občanská platforma (PO) a Moderní strávili kvůli tomu už druhou noc v budově Sejmu a blokují jednací sál.

O průběhu své akce informují na sociálních sítích. V noci několik z nich umístilo na Twitter fotografie, kde sedí ve svých poslaneckých lavicích. Psali například o tom, že ve večerních hodinách byla v sále vypnutá světla i topení. „Tma, zima, ale jsme s vámi. Nevzdáme se, Sejm nedáme," uvedla poslankyně PO Kinga Gajewská.

V noci na neděli se mělo uskutečnit setkání předsedy horní komory polského parlamentu s novináři, k němuž v sobotu vyzval šéf PiS Jaroslaw Kaczyński. Zástupci některých médií ani nepřišli.

Na nedělní poledne je naplánovaná další demonstrace, tentokrát před budovu ústavního soudu. Předsedovi ústavního soudu Andrzeju Rzeplińskému, který je v konflitku s vládou, v pondělí skončí mandát. Demonstrace má tedy představovat symbolické rozloučení s ním.

K situaci se vyjádřila premiérka Beata Szydlová. Podle ní opozice protestuje, protože jsou „frustrováni, že ztratili moc”. Ve svém prohlášení uvedla: „Jednání opozice, které má vyvolat extrémní politické emoce, nemá nic společného se stavem země.”

S premiérkou souhlasí i ministr vnitra Mariusz Blaszczak, který obvinil opoziční strany z pokusu o nelegální převzetí moci.

Prezident Andrzej Duda vyzval společnost ke klidu. Je ochotný působit jako prostředník mezi oběma stranami.

Reklama

Doporučované