Hlavní obsah

Maláčová chce tři tisíce pro státní zaměstnance, rozhodne vláda

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Reklama

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) hodlá vyjednat tři tisíce korun navíc plošně pro všechny státní zaměstnance. Rozpočet by to stálo dalších 20 miliard korun.

Článek

O valorizaci platů státních zaměstnanců bude vláda teprve jednat. Ministryně práce a sociálních věci Jana Maláčová (ČSSD) ale už má plán. Všem státním zaměstnancům chce plošně přidat 3 tisíce korun.

„Chceme jít pevnou částkou, aby se zajistilo, že lidé peníze dostanou, a zároveň ne plošným mechanismem, to znamená, že nechceme jít v procentním podílu,“ uvedla v České televizi ministryně Maláčová.

Podle Ministerstva práce a sociálních věcí by takové navýšení státní rozpočet vyšlo na 20 miliard korun. Jestli to bude ale skutečně tři tisíce korun, rozhodne až vláda. Poslední verze státního rozpočtu s tím totiž nepočítá.

Poslankyně a místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová se však obává, že by se navýšení nakonec stejně nemuselo promítnout například do platů zdravotníků a sociálních pracovníků. Bude záviset na tom, zda peníze přijdou krajům a nedojde opačně ke krácení odměn.

„V budoucnu to budeme muset platit my všichni. Potřebujeme ale udržitelnost služeb. Tímto způsobem vedení debaty – plošného přidávání – ohrožujeme jednak důvěru lidí ve stát, a stejně tak vůbec není jisté, že to dopadne, jak znějí sliby,“ argumentovala Richterová v pořadu ČT Otázky Václava Moravce.

Vláda se ale zatím neshodla, že k navýšení skutečně dojde.

„Máme dohodu, že o tom budeme jednat na vládě,“ dodala Maláčová v České televizi.

Reklama

Doporučované