Hlavní obsah

Maláčová znovu zkouší zvýšit životní minimum. Zůstává stejné už 7 let

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Reklama

Ministryně sociálních věcí Jana Maláčová opět navrhuje zvýšení životního minima. Naposled se upravovalo před sedmi lety.

Článek

Ministerstvo práce navrhuje zvýšit životní minimum od března příštího roku o 13,2 procenta.

U samotného dospělého by se zvedlo z nynějších 3410 na 3860 korun. U dětí a dalších dospělých v rodině, jejichž částky se pohybují od 1740 do 3140 korun, by se přidalo od 230 do 410 korun. Existenční minimum by se z 2200 dostalo na 2490 korun.

Vyplývá to z návrhu vládního nařízení, které na svém webu zveřejnil kabinet.

Minimum se upravovalo naposledy v lednu 2012. Tehdy se zvedlo o devět procent.

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) pár týdnů po svém loňském nástupu do funkce uvedla, že by chtěla prosadit navýšení.

Usilovala o ně už pro tento rok, s návrhem ale neuspěla. Na podzim mluvila pak o přidání od ledna 2020. Ani tento záměr ale neprosadila. Šéfka resortu financí Alena Schillerová (za ANO) podmiňovala přidání revizí dávek. Ministerstvo práce teď návrh dávkových změn předložilo a spolu s ním navrhuje i zvýšení minima. Připomínky je možné podávat do 9. ledna.

„Nezvýšení částek životního a existenčního minima by se mohlo negativně projevit zhoršením finanční situace osob, které si z objektivních důvodů nemohou příjem zvýšit vlastním přičiněním,“ uvedlo ministerstvo.

Podle něj se od roku 2011, kdy se o růstu minima naposledy rozhodovalo, zvýšily ceny bez nákladů na bydlení, vodu a energie o 13,2 procenta a stejně by se mělo upravit i minimum.

Výdaje na dávky pro lidi v hmotné nouzi by se příští rok zvedly o 340 milionů korun a na příspěvky ze státní sociální podpory o 90 milionů. Maláčová už dřív řekla, že její resort na to v rozpočtu peníze má.

Například rodiče s pětiletým a osmiletým dítětem mají nyní minimum 9850 korun. Po zvýšení by to mohlo být 11 140 korun. U samotného otce či matky se čtyřletým dítětem by se částka ze 4880 korun mohla dostat na 5520 korun.

S životním minimem se srovnává příjem žadatelů o dávky a zjišťuje se, zda mají na pomoc od státu nárok. Například přídavek na dítě či porodné je pro rodiny s příjmem pod 2,7násobek minima. Podle ministryně po zvyšování mezd, důchodů a příspěvků na péči řada lidí už na dávky od státu nedosáhne. O porodné přišlo 60 000 rodin, o přídavek na dítě 200 000 rodin a o příspěvek na bydlení mnozí senioři, řekla už dřív ministryně.

Vláda Andreje Babiše (ANO) v programovém prohlášení se zvýšením minima nepočítá. Kritizovaly ji za to odbory. Podle nich by bylo po letech vhodné částku upravit. Minimum nezvedla v minulém volebním období ani vláda ČSSD, ANO a lidovců. Zdůvodňovala to tím, že chce motivovat lidi k práci a raději zvyšovat minimální mzdu.

Reklama

Doporučované