Hlavní obsah

Mallorca zavřela bary, do Slovinska už můžou bez omezení všichni Češi

Foto: Profimedia.cz

Bohinjské jezero v srdci Julských Alp ve Slovinsku (ilustrační fotografie).

Reklama

Přinášíme vám další díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den, od pondělí do neděle, se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

Článek

Turisté v Řecku zapomněli vyplnit formulář, dostali pokutu

Všichni cestující do Řecka musí nejpozději 24 hodin před vstupem do země vyplnit elektronický formulář, v němž uvedou základní data o své cestě a hlavně adresu ubytování v zemi. Po vyplnění formuláře dostanou e-mailem QR kód, z něhož se podle určitého algoritmu generují podle čísla cestující, kteří jsou na letišti podrobeni testu na covid-19.

Nejméně dva němečtí turisté, kteří včera přiletěli z Berlína na Krétu, dostali pokutu 500 eur (v přepočtu asi 13 500 korun) za to, že před cestou na ostrov tento speciální formulář nevyplnili. O pokutě pro turisty informovala agentura DPA i řecká média. Pokutovaní turisté se později nechali slyšet, že je o nutnosti vyplnit před cestou formulář neinformovala ani cestovní kancelář, ani úředníci na letišti v Berlíně.

Podle agentury DPA jde o první případ, kdy řecké úřady sáhly k pokutě. Dosud bylo podle DPA možné tento formulář vyplnit i osobně na řeckém letišti. Reakci řeckého ministerstva turistiky se DPA nepodařilo získat.

Na Mallorce noční život nečekejte

Vedení španělských Baleárských ostrovů nařídilo uzavřít restaurace a bary v částech ostrova Mallorca, aby zamezilo šíření koronaviru. Opatření schválilo ve středu po několika incidentech z posledních dnů, při nichž turisté vedli bujarý noční život v těchto ulicích a nedodržovali přitom bezpečnou vzdálenost, ani neměli roušky.

„Na našich ostrovech nechceme nezpůsobné turisty, ať sem takoví nejezdí,“ řekl novinářům ministr cestovního ruchu baleárské regionální vlády Iago Negueruela. Uzavírka podniků, která podle místních médií platí zatím do 15. září, se týká čtvrtí v Palma de Mallorca a Magalufu, do těch většinou míří němečtí a britští turisté. Za porušení opatření proti koronaviru hrozí pokuta až 600 000 eur.

Proti nově zavedenému omezení protestovalo ve středu v Palma de Mallorce několik stovek lidí, včetně podnikatelů a zaměstnanců zasažených podniků. Opatření kritizovala i krajně pravicová strana Vox, která je v prohlášení označila za „diktátorská“.

Do Chorvatska už zavítaly téměř tři čtvrtiny z obvyklého počtu Čechů

Od začátku července v Chorvatsku zůstalo přes noc více než 7,2 milionu turistů, což dělá téměř 55 % z počtu, který v tom samém období země zaznamenala v minulém roce, informoval chorvatský web Croatia Week. Nejoblíbenějšími destinacemi jsou ostrov Vir či město Rovinj a Medulin.

Nejvíce turistů pochází z Německa, na dovolenou jich dosud do Chorvatska přijelo 86 % z celkového čísla, které úřady evidovaly ve stejném časovém rozmezí loni. Po nich následující Slovinci s 83 % a Čechů dorazilo v porovnání se statistikami z loňského roku 69 %.

Do Chorvatska nyní mohou Češi ve více termínech i prostřednictvím vozů autobusového dopravce FlixBus, který ve čtvrtek zvýšil frekvenci spojů do chorvatské Slavonie. FlixBus tak bude jezdit do Chorvatska několikrát denně, vedle této linky už dříve spustil spoje do Rijeky či Splitu. Společnost o nově zaváděných trasách informovala v poslední tiskové zprávě.

Itálie přidala na seznam zakázaných zemí další tři

Itálie možná zkomplikovala letní dovolenou obyvatelům dalších tří zemí. Na seznam zakázaných států totiž italská vláda kvůli koronavirovým statistikám ve čtvrtek přidala Kosovo, Srbsko a Černou Horu. Seznam dosud obsahoval 13 zemí, k 16. červenci se jejich počet zvýšil na 16, informoval web The Local.

Seznam Itálií zakázaných zemí

Arménie, Bahrajn, Bangladéš, Brazílie, Bosna a Hercegovina, Chile, Kuvajt, Severní Makedonie, Moldavsko, Omán, Panama, Peru, Dominikánská republika, Srbsko, Černá Hora, Kosovo

Itálie ve čtvrtek oznámila 230 nových případů nákazy koronavirem, jde o denní bilanci vyšší, než italské úřady hlásily den předchozí. Nejhůře zasaženým regionem zůstává severoitalská Lombardie, tím byla i v nejhorších měsících pandemie.

Slovinsko provedlo změny na „zeleném seznamu”, zahrnulo celou ČR

Vláda Slovinské republiky v pátek rozhodla, že celé území České republiky bude součástí seznamu bezpečných zemí. Nově je tak na tento seznam vrácen i Moravskoslezský kraj, pro jehož obyvatele dosud platilo omezení v podobě povinné karantény.

Čeští občané, kteří mají trvalý nebo přechodný pobyt na českém území, tak mohou při cestě z ČR do Slovinska vstoupit na slovinské území bez jakýchkoliv omezení. Přechody, které lze k této cestě využít, uvádí Ministerstvo zahraničí zde.

České velvyslanectví v Lublani ovšem upozorňuje na to, že na slovinském seznamu středně rizikových zemí zůstává Chorvatsko. Češi tak při návratu z Chorvatska nemohou pokračovat v dovolené ve Slovinsku, ale mohou zemí pouze projet. Pokud by tak neuskutečnili a ve Slovinsku zůstali, mají povinnost podstoupit dvoutýdenní karanténu.

Průjezd zemí z Chorvatska pak nesmí přesáhnout 12 hodin a přípustné jsou během cesty pouze nezbytné zastávky.

Reklama

Doporučované