Hlavní obsah

Španělské pláže trápí znečištění, na vině jsou zemědělci

Foto: Profimedia.cz

Čištění pláže Los Urrutias v laguně Mar Menor od řas v červnu 2020.

Reklama

Chorvatské župy řeší nejednotný postup v případě šíření nákazy mezi turisty, chybí podle nich společný plán. To španělskému turismu situaci nekomplikuje pouze koronavirus, ale i znečištění pláží v populární laguně.

Článek

Přinášíme vám další díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den, od pondělí do neděle, se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

Oblíbené pláže ve Španělsku jsou prázdné, může za to znečištění i koronavirus

Největší laguna v západním Středomoří Mar Menor trpí nedostatkem turistů, na pláže už ale nechodí ani místní obyvatelé. Může za to znečištění vody a půdy v turisticky oblíbeném regionu na východním pobřeží Španělska i strach z pandemie koronaviru, uvádí deník El País. Znečištění ještě zhoršily přívalové deště z minulého týdne, které zneklidnily místní obyvatele. Loňský rok totiž po podobně silných deštích moře vyplavilo na místní pláže tisíce mrtvých ryb.

Na vině jsou podle ekologů místní farmáři a jejich nešetrné hospodaření. Zemědělci podle kritiků nadužívají hnojiva, ta se následně dostanou do půdy a podzemních vod, které ústí do moře. Vláda tak ve středu rozhodla o rozšíření ochranného pásma, aktuálně tak zemědělci nesmí používat hnojiva až do vzdálenosti 1,5 kilometru od laguny.

Zatímco loňský rok dosahovala zaplněnost ubytovacích kapacit v oblasti až 100 %, letos podle listu El País nepřesáhne 30 %. „Velký vliv na to má určitě strach z covidu-19, většina našich zákazníků jsou totiž starší lidé,“ řekl deníku El País místní hoteliér. „Svou roli ale jistě sehrála i nutno říct zasloužená negativní publicita,“ dodal hoteliér, který si přál zůstat v anonymitě. Podle něj došlo k úplnému „zanedbání“ situace a úřady se místo toho, aby přišly s řešením, jen vzájemně obviňovaly.

Laguna Mar Menor nabízí desítky kilometrů pláží, jejich kvalita ale dost kolísá, uvádí místní média. V nejlepší stavu by měly být pláže na severu (San Pedro del Pinatar a San Javier), naopak nejhorší situace je na jihu (Los Nietos a Los Urrutias) a v západní části laguny (Los Alcázares).

Chorvatsku chybí společný plán, co dělat s nakaženými turisty

Jak postupovat, když se turista v Chorvatsku nakazí koronavirem, to je teď otázka všech místních hoteliérů a provozovatelů ubytování. Jednoznačná odpověď podle serveru Slobodna Dalmacija neexistuje, vždy záleží na rozhodnutí epidemiologa, těch je navíc v zemi nedostatek. Existuje pouze obecný plán, který platí na celostátní úrovni a také například v turisticky oblíbené Splitsko-dalmatské župě, kde leží Makarská.

Pokud se u někoho objeví symptomy covidu-19, musí jeho domácí informovat epidemiologa nebo rodinného lékaře, případně záchrannou službu. Ovšem třeba v případě hotelových hostů se má rovnou volat záchranka. O dalším postupu pak podle závažnosti případu rozhodne místní epidemiolog. „Všechny náklady platí host nebo jeho pojišťovna,“ řekl webu Slobodna Dalmacija státní tajemník ministerstva turistiky Tonči Glavina.

Splitsko-dalmatská župa si například pro případnou karanténu najala ve Splitu zvláštní objekt, který je dostupný pro všechny případy. Další zatím také prázdná karanténní zařízení mají k dispozici místní samosprávy třeba na ostrovech Šolta a Brač. Na krajské karanténní zařízení nespoléhají naopak v Baška Vodě nebo Gradaci. Trochu jiné řešení než v případě soukromých apartmánů platí pro hotely, které musejí vyčlenit deset procent kapacity pro případnou karanténu. Župani jednotlivých oblastí teď volají po společném postupu.

Chorvatsko nově umožňuje vstoupit do země i občanům USA z obchodních, turistických a naléhavých osobních důvodů. Spojené státy jsou přitom nejvíce zasaženou zemí světa. Podle chorvatského deníku Večernji list je aktuálně v zemi přibližně 900 Američanů, dalších 6 tisíc se pak zaregistrovalo do aplikace Enter Croatia. Jde o povinný dotazník, který musí turisté vyplnit před vstupem do země.

Itálie ruší zákaz příručních zavazadel

Italská vláda ve středu zrušila opatření, které zakazovalo cestujícím v letadle mít na palubě příruční zavazadlo, informuje server The Local Italy. Pasažéři letů do a z Itálie budou muset oblečení a další drobné předměty na palubě umístit do sterilizovaných nádob na jedno použití. Povinnost mít zakrytá ústa a nos nadále platí v letadlech i na všech letištích.

Navštivte nejhezčí vesnice Španělska, je jich přes devadesát

Celkem 94 vesnic napříč Španělskem, včetně Baleárských a Kanarských ostrovů, obsahuje po poslední aktualizaci seznam asociace Los pueblos más bonitos de Espaňa (Nejhezčí vesnice Španělska). Začlenění nové obce na prestižní listinu předchází přísné hodnocení, asociace se rozhoduje na základě čtyřiceti kritérií. Mezi ta nejdůležitější patří péče o kulturní dědictví, památky a přírodu.

Mezi nejzajímavější „přírůstky“ zařadil britský deník Daily Mail vesnici Castellar de la Frontera, odkud je za dobrého počasí možné vidět severní pobřeží Afriky, „obec ve skále“ Setenil de las Bodegas nedaleko Cádizu nebo městečko Morella se středověkým hradem z 13. století v provincii Castellón na východě Španělska.

Koronavirus se šířil mezi účastníky pohřbu známé turistky

Jeden z hlavních polských turistických cílů, město Zakopane na polské straně Tater, se stalo ohniskem nákazy koronaviru, uvedl polský server Onet. Důvodem je pohřeb známé místní horalky, na kterém se koronavirem nakazilo nejméně 40 lidí ze stovek účastníků, další desítky jsou v karanténě. Město teď nakupuje, rozmisťuje a rozdává obyvatelům dezinfekční prostředky.

Reklama

Doporučované