Hlavní obsah

Mám vážné pochyby, jestli je plán stěhování úředníků do Letňan myšlený vážně, vzkázal primátor Babišovi

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Reklama

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových ve čtvrtek zveřejnil seznam budov, které by stát mohl prodat v rámci chystané výstavby vládní čtvrti v Letňanech. Podle pražského primátora je seznam nekompletní a postrádá koncepci.

Článek

Pražský primátor Zdeněk Hřib má velké výhrady k seznamu budov, kterých by se stát měl v hlavním městě vzdát výměnou za výstavbu úřednické čtvrti. Má pochybnosti o tom, jestli je celý projekt stěhování 10 000 státních úředníků do Letňan vůbec myšlen vážně. Šéfka ÚZSVM Kateřina Arajmu v minulosti řekla, že dohromady se má transakce týkat 115 budov, z nichž 90 se má vyprázdnit a do zbytku se přesunou zaměstnanci z jiných úřadů.

„Ve výčtu budov předaném médiím na začátku ledna byly uvedené počty úředníků, ale v novém seznamu již žádné počty úředníků uvedené nejsou a naopak se nyní spekuluje o tom, zda je zveřejnění tohoto údaje legální,“ reagoval Hřib na v pořadí druhý seznam budov, který ÚZSVM zveřejnil ve čtvrtek 14. února.

A kritikou ÚZSVM Hřib nešetří. „Začínám mít vážné pochyby, že celý záměr je vůbec myšlen vážně. Žádal jsem od počátku o kompletní seznam budov určených k vyklizení. Obdržel jsem nyní pouze torzo seznamu nemovitostí určených k prodeji nebo k budoucímu kulturnímu využití. V seznamu zcela chybí budovy, kde je stát v nájmu, ačkoliv na úspoře z pronájmů staví pan premiér ekonomickou návratnost celé akce,“ stojí ve vyjádření primátora.

Přesunem úředníků z vyklízených budov má podle Babiše dojít k energetickým úsporám, část by jich také měla být přestavěna na byty.

Hřib dále uvedl, že nechápe, proč se chce stát zbavovat například budovy Ministerstva životního prostředí ve Vršovicích, do které stát v posledních letech výrazně investoval a je od počátku koncipována jako administrativní, takže se nedá přestavět na byty, což má být jedním z důležitých nových využití pro vyklizené objekty.

„Navíc jsou tam budovy na Hybernské, Washingtonově nebo Orebitské, ve kterých již nyní žádní úředníci nejsou, takže z nich nelze ani žádné úředníky vystěhovat. Není tedy vůbec jasné, podle jaké koncepce jsou ty budovy do tohoto seznamu vybírány a zdali tento plán nějakou koncepci vůbec má,“ dodal primátor s tím, že doufá, že město obdrží skutečně kompletní seznam.

Primátor kvůli těmto výhradám znovu požádal úřad o kompletní seznam budov určených k vyklizení i s dalšími klíčovými parametry.

S nápadem na výstavbu úřednické čtvrti přišel premiér Andrej Babiš. S pražským primátorem začali o tomto kroku jednat, Praha by výměnou za pozemky v Letňanech požadovala například Karlínské kasárna, Nemocnici Na Bulovce nebo peníze na dostavbu Pražského okruhu. Premiér takové množství peněz a majetků odmítl jako přehnané, primátor zase trvale odmítá budování úřednického ghetta.

Reklama

Související témata:

Doporučované