Hlavní obsah

Mám větší sledovanost než zprávy z 11. září. Co všechno Trump o atentátu na Dvojčata ještě řekl?

Trump a 11. září.Video: Marek Martinovský, AP

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump se k výročí nejkrvavějšího teroristického útoku v dějinách USA vyjádřil v minulosti několikrát.

Článek

Od teroristického útoku na newyorská „Dvojčata“ uběhlo už 17 let. Každoročních připomínkových akcí věnovaných více než dvěma tisícům obětí útoku se letos zúčastní i americký prezident Donald Trump.

Britský deník The Independent dal k této příležitosti dohromady seznam prezidentových nejkontroverznějších výroků, týkajících se tohoto smutného výročí.

V dobách, kdy americký prezident obchodoval s realitami, zakoupil několik mrakodrapů v New Yorku, včetně jednoho na světoznámé Wall Street. V den útoku na Dvojčata se Trump nechal slyšet, že jeho mrakodrap je teď nejvyšší budovou na Dolním Manhattanu.

Na Twitteru poutal Trump pozornost ještě před svým úřadováním v Bílém domě. V roce 2013 k příležitosti 12. výročí tragédie popřál všem - včetně „haterů“ a „loserů“. O čtyři roky později se také nechal slyšet, že při tragédii přišel o „stovky“ přátel.

Mediální pozornost však americký prezident přitahuje vědomě. Podle svých slov z loňska má dokonce větší sledovanost než televizní vysílání z útoků 11. září.

Čtrnáct let po útoku, v roce 2015, kdy byl Trump ještě během prezidentské kampaně považován většinou politologů spíše za outsidera, se na sjezdu v Alabamě opřel do arabské menšiny v New Jersey, které sousedí s New Yorkem přes řeku Hudson. Lživě tehdy prohlásil, že v arabské čtvrti New Jersey viděl, jak se z nárazů letadel do mrakodrapů hlasitě radují. Později to popřela policie i starosta města.

Předloni pak v rámci kampaně jako tehdejší kandidát na prezidenta prohlásil, že díky jeho politice by se většina pachatelů útoku do USA nikdy nedostala. 15 z devatenácti teroristů pocházelo ze Saúdské Arábie. Trumpovy cestovní restrikce z konce loňského roku na obyvatele některých muslimských zemí se ale Saúdů netýkaly.

Reklama

Doporučované