Hlavní obsah

Po 17 letech se nepodařilo identifikovat polovinu obětí 11. září. Pomoct má nová metoda analýzy DNA

Foto: Shutterstock.com

Vědci se snaží identifikovat oběti už 17 let.

Reklama

Poslední identifikovanou obětí teroristických útoků z 11. září 2001 se letos stal tehdy 26letý Scott Michael Johnson. Pomohl k tomu pokrok v metodě analýzy lidských ostatků.

Článek

Nová technika analýzy DNA má pomoci identifikovat více obětí teroristických útoků na Spojené státy z 11. září 2001. Ve čtvrtek o tom podle agentury Reuters informovali vědci z ústavu soudního lékařství v New Yorku. V posledních pěti letech se díky pokroku podařilo identifikovat jednu oběť ročně.

Experti z největší forenzní laboratoře na světě dospěli k průlomu skrze opětovné testování úlomků kostí, které už v minulosti bez úspěchu prověřovali. Metoda je známá jako World Trade Center Protocol a používá se k identifikaci obětí vlakových a leteckých havárií a teroristických útoků, uvádí šéf výzkumu Mark Desire.

Vědci nejprve kosti očistí a rozdrtí na prášek. Poté je smíchají s chemikáliemi a nechají společně působit, aby vzorek následně mohli vložit do přístroje, který z kostí získá DNA. Čím jemněji je kost rozdrcena, tím pravděpodobnější je úspěšné odebrání DNA. Nově vědci kosti umístí do komory s tekutým dusíkem, díky čemuž se stanou křehčími a jdou lépe rozmělnit.

Desire ocenil hlavního soudního lékaře, který v roce 2001 rozhodl o zachování lidských pozůstatků obětí v očekávání budoucího pokroku identifikačních technologií.

„Kdybychom tyto kroky v roce 2001 nepodnikli, pozůstatky by se dále rozkládaly a DNA identifikace, kterou nyní provádíme, by nebyla možná,“ uvedl Desire.

Díky pokroku ve vývoji analýz DNA se letos podařilo identifikovat Scotta Michaela Johnsona, kterému bylo v době útoku 26 let a pracoval pro finanční společnost Keefe, Bruyette & Woods na 89. podlaží jižní věže.

Počet obětí teroristických útoků z 11. září se pohybuje kolem tří tisíc. Identifikovat se zatím podařilo zhruba polovinu z nich.

Reklama

Související témata:

Doporučované