Hlavní obsah

Jeden z nejlepších hokejistů planety pro Seznam: Máme možná nejlepší tým za 10 let, říká Rus Malkin

Ruský tým se přesouvá autobusem na trénink, včetně největších hvězd Malkina či Kuzněcova (bez komentáře).Video: Adam Sušovský

 

Reklama

„Sezona v Pittsburghu nám nevyšla, ale já jsem zdravý a hladový vyhrávat. Proto jsem přijel,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro Seznam a Sport ruský hokejista Jevgenij Malkin. Sborná sílu svého nabitého týmu pro MS v Bratislavě poprvé demonstruje o víkendu v Brně. Malkin promluvil také o tom, jak moc si váží českého parťáka Dominika Simona.

Článek

Česká reprezentace v Brně hledá sestavu pro mistrovství světa, ta ruská už ji dávno našla a hodlá to dnes proti Finsku naplno rozbalit. I to říká v exkluzivním rozhovoru pro Seznam Zprávy a deník Sport jeden z nejlepších hokejistů planety Jevgenij Malkin.

„Přemýšlel jsem o tom, že máme možná nejsilnější tým za posledních deset let,“ říká s nadšením v hlase jednatřicetiletá star Pittsburghu Penguins. Stejně jako válí na ledě, chová se i mimo něj. V Brně Malkin působí jako jeden z největších gentlemanů našlapaného týmu, ochotně rozdává rozhovory i autogramy. Jednomu z dětí dokonce věnoval svou hokejku.

„Upřímně, nemám za sebou úplně nejlepší sezonu, ale stále jsem hladový a chci hrát hokej. Proto se maximálně soustředím na svou hru,“ vypálil.

Rusové v Brně budí velký zájem. V jednom týmu se po dlouhé době sešla jejich největší ofenzivní esa, po boku Jevgenije Malkina bude o zlatou medaili v Bratislavě bojovat i Jevgenij Kuzněcov, Nikita Kučerov nebo Alexander Ovečkin. Ten do Brna přicestoval až ve čtvrtek privátním jetem a nestihl tak improvizovaný trénink Za Lužánkami, kam se jeho parťáci museli oblečení ve výstroji přesouvat autobusem.

Malkin bral tohle všechno s obrovským nadhledem. A v rozhovoru pro Seznam promluvil také o tom, jak si váží svého českého spoluhráče z Pittsburghu Dominika Simona.

Do Brna včera za vámi přiletěly poslední obrovské posily Alexander Ovečkin, Jevgenij Kuzněcov nebo Dmitrij Orlov. Až teď je váš tým kompletní. Jak se těšíte, až to tady v sobotu v plné síle rozbalíte?

„Hrozně moc. Přemýšlel jsem o tom, že máme možná nejsilnější tým za posledních deset let. Situace ve Stanley Cupu se vyvinula tak, že mohl přijet i Ovie nebo Kuzněcov a teď máme skvělé čtyři formace. Ve středu jsme hráli proti Švédsku, ještě to nebylo ono. Budeme potřebovat pár dnů, ale to nevadí. Do startu mistrovství světa zbývá týden, času máme dost.”

Největší hvězdy ruského týmu pro turnaj v Brně a MS v Bratislavě

Nikita Kučerov (Tampa Bay Lightning)

Démon letošní sezony NHL. V dresu Tampy Bay si podmanil ligu, nasbíral na dnešní dobu neuvěřitelných 126 kanadských bodů (40+86). To je nejlepší individuální výkon od sezony 95/96 a absolutní rekord mezi ruskými hokejisty.

Alexander Ovečkin (Washington Capitals)

Nezastavitelný střelec, který neztratil chuť po gólech ani loňským triumfem ve Stanley Cupu. V letošní sezoně jich nastřílel 51 a zaznamenal už osmou 50+ gólovou sezonu kariéry. Po ní velice sebevědomě prohlásil: Pokusím se připravit o rekord Wayne Gretzkyho. Nejlepší hokejista všech dob má na kontě v NHL 894 branek, Ovečkin o 237 méně.

Jevgenij Malkin (Pittsburgh Penguins)

Superstar na ledě, elegán mimo něj. Ruský hokejista, jehož talent v juniorce Magnitogorsku objevil český trenér Marek Sýkora, spojil věrně své barvy s Pittsburghem a sbírá v kariéře velké týmové úspěchy. Je trojnásobným držitelem Stanley Cupu a dvojnásobným mistrem světa. Ve své sbírce má i celou řadu individuálních trofejí.

V posledních letech ale také platilo, že kdykoliv jste se ve sborné sešli v té největší možné síle, turnaj vám nevyšel. Vždycky vám svědčilo, když jste na mistrovství světa přijížděli s trošku skromnějším kádrem. Proč?

„(usměje se a přemýšlí) Upřímně nevím. Prostě jsme to pokazili. Prostě je těžké poskládat tým z hráčů, kteří jsou všichni zvyklí hrát dvacet minut za zápas. Musíme si to všichni uvědomit, uzpůsobit tomu vlastní hru. Pochopit, že ne všichni můžou na přesilovku, že někteří budou mít třeba méně minut. To není úplně snadné, ale musíme se tomu podřídit. I proto je pro nás důležitý tenhle turnaj v Brně. Také na mistrovství světa nás čekají těžké zápasy proti vám a Švédsku. Když budeme dobrý tým, můžeme uspět.”

Od ruského týmu se vzhledem k ambicím i síle současného kádru vítězství budou očekávat. Budete pod velkým tlakem, nejspíš i vy sám, protože patříte mezi klíčové hráče. Je těžké to hodit za hlavu?

„Hraju hokej už docela dlouho, takže by mě to rozházet nemělo. Upřímně, nemám za sebou tu úplně nejlepší sezonu. Ale teď se maximálně soustředím na svoji hru, na to, abych pomohl svému týmu dávat góly, a na to, abych tím lídrem opravdu byl. A samozřejmě na příštích dvanáct zápasů. Čekají nás ještě dva přípravné tady a pak tedy doufám, že si na šampionátu zahrajeme o medaile a budeme tam až do konce.”

Tenhle papírově hodně silný tým jste dokázali poskládat i díky hodně nečekaným výsledkům ve Stanley Cupu. Jen málokdo očekával, že sezona skončí tak brzo vám v Pittsburghu, Nikitu Kučerovovi v Tampě nebo Alexi Ovečkinovi ve Washingtonu. Je vidina medaile z mistrovství světa to, co vám může týmově neúspěšnou sezonu vynahradit?

Rozhodně, proto jsme tady. Nikdo z nás nebyl šťastný, jak to v Americe dopadlo. Tak to ale je, v NHL nejde vyhrávat každý rok. A i tady můžeme ukázat, že jsme skutečně dobří hokejisté. Já osobně jedu na mistrovství světa po čtyřech letech, za tu dobu jsem měl za sebou náročné sezony. S Pittsburghem jsme dvakrát vyhráli Stanley Cup. Letos nám to nevyšlo, ale nemám žádné zranění a jsem naprosto v pořádku, proto nemám žádný důvod končit sezonu. Jsem hladový po úspěchu a chci hrát hokej, ne mít dlouhé léto. Proto jsem bez váhání přijel, stejně jako Kučerov nebo Ovečkin. Pro všechny z nás je reprezentace čest a mistrovství světa výzva.

Součástí českého týmu je váš spoluhráč z Pittsburghu Dominik Simon. Smlouvu s „Tučňáky” podepsal po vydařeném mistrovství světa 2015 v Praze a od té doby se v národním týmu neukázal. Čeští fanoušci tak vlastně neměli možnost vidět, jak se za čtyři poslední roky zlepšil. Co na něj říkáte vy?

„Je to pořád mladý kluk, který toho má ještě hodně před sebou. Hraje skvěle hokejkou, je to velmi rychlý hráč. V Pittsburghu si jej hodně chválí, protože se zlepšuje každým rokem. Co vám mám říct? Je to hráč, který v první formaci nastupuje se Sidney Crosbym, o něčem to vypovídá. Občas jsem si s ním zahrál i já a viděl, že je lepší a lepší. Doufám, že si návrat do vaší reprezentace užije. A ukáže i vašim fanouškům, že je to skvělý hráč.“

Reklama

Doporučované