Hlavní obsah

Máme tě zmlátit a natočit o tom video, řekli kandidátovi na prezidenta

Svět bez obalu: Máme tě zmlátit a pořídit o tom video, řekli uzbeckému kandidátovi na prezidenta neznámí muži.Video: RFE/RL

 

Reklama

V Uzbekistánu se budou na podzim konat prezidentské volby. Současná hlava státu Šavkat Mirzijojev má pro blížící se politické klání nečekaného vyzyvatele: populárního zpěváka Jahongira Otajonova.

Článek

„Tady je smlouva, podle které tě máme zmlátit. Zmlátit tě a natočit to,“ vyhrožují tři neznámí muži populárnímu uzbeckému zpěvákovi Jahongiru Otajonovovi, který se rozhodl pro politickou kariéru. Netají se s ambicí stát se příštím uzbeckým prezidentem.

Schůzka se odehrála v Otajonovově istanbulské kanceláři 27. března a zachytily ji jak bezpečnostní kamery, tak kamera televizního štábu Rádia Svobodná Evropa. Ten zaznamenal setkání z ulice a do kanceláře zapůjčil mikrofony, díky nimž se rozhovor nahrál.

Je dobře slyšet, jak neznámí muži tvrdí: „Nabízejí nám 15 tisíc dolarů za video, na kterém tě zmlátíme. Pošleme jim ho a dostaneme 15 tisíc dolarů.“

Otajonov ukončil v lednu pěveckou kariéru a oznámil, že hodlá kandidovat v říjnových prezidentských volbách. Poté, co mu prý bylo v jeho zemi vyhrožováno, se rozhodl pro jistotu odjet do Turecka, aby svou předvolební kampaň začal organizovat odtud.

„V Taškentu mi vyhrožovali, ale ne takhle otevřeně. Přišlo to od úředníků a od lidí, kteří jsou dobře obeznámeni s tím, jak to u nás chodí. Řekli mi to asi takhle: ‚Nechoď do politiky. Máš rodiče a také děti. V Uzbekistánu není žádná spravedlnost.‘ Byla to vlastně taková mírná výhrůžka. V Istanbulu jsem teprve měsíc a došlo k tomuhle,“ říká Otajonov.

Neznámí muži bývalého zpěváka varovali, že je sledován, a pokud se vrátí do Uzbekistánu, mohl by se dostat do problémů. „Chystáš se vrátit za čtyři dny do Taškentu, že ano, kamaráde? Budou tam na tebe už čekat. Podívej se, všichni tady jsme mladí muži. Nebudeme zakrývat, že nám byly nabídnuty peníze. A nejenom nám, i nějakým Čečencům. Někteří lidé jsou připraveni za to video zaplatit. Už tě sledují 15 dnů,“ tvrdí jeden z nezvaných návštěvníků.

Otajonov chce 24. října vyzvat ve volbách současného uzbeckého prezidenta Šavkata Mirzijojeva, který vládne v zemi od roku 2016, kdy nahradil autoritářského předchůdce Islama Karimova.

Mirzijojev se rád prohlašuje za reformátora, ale i za jeho vlády je téměř nemožné, aby se v zemi mohla zaregistrovat nějaká opoziční politická strana. Lidskoprávní organizace nedávno odsoudily útoky na aktivisty, kteří kritizovali současnou vládu.

Muži, kteří v Istanbulu varovali Otajonova, tvrdili, že nevědí, kdo jim za jeho zmlácení peníze nabídl. Ale uvedli, že přišli v míru a nabídli bývalému zpěvákovi, že s ním natočí fingovaný útok a použijí i make up, aby dokázali, že byl při tom zraněn.

Jahongir Otajonov nahlásil incident turecké policii, která zahájila vyšetřování. On sám nadále plánuje návrat do Uzbekistánu a nemá v úmyslu vzdát se svého záměru kandidovat na prezidenta.

Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované