Hlavní obsah

Kreml vyváží vakcíny do světa a nám ruší termíny, stěžují si Rusové

Svět bez obalu: Kreml vyváží vakcíny do světa a my ji nedostáváme, stěžují si Rusové.Video: RFE/RL

 

Reklama

Lidem v Rusku musí lékaři rušit schůzky ohledně očkování vakcínou Sputnik V, kterou tato země sama vyvinula a vyrábí. Jedním z důvodů je její rozsáhlý export do jiných zemí.

Článek

Typickou ukázkou je město Penza, které leží zhruba 500 km jihovýchodně od Moskvy. Státní média informovala, že do zdejšího regionu, kde žije na 1,3 milionu lidí, bylo v únoru dodáno jen 3000 dávek vakcíny.

„Registrovala jsem se na vakcinaci 1. března, ale před několika dny mi zavolali, že mou registraci museli zrušit, protože žádné vakcíny nemají. A že ani nevědí, kdy nějaké dostanou,“ popsala reportérům Rádia Svobodná Evropa jedna z místních obyvatelek.

„Vyvážejí vakcíny do světa, do jiných zemí, ale v Rusku se lidé nemohou v objednaných termínech nechat očkovat. To je velmi divné,“ postěžoval si další čekatel na vakcínu.

K takovýmto případům dochází po celém Rusku. V Samaře, kde žije více než milion lidí, byla pro vakcinaci vyhrazena jen jedna nemocnice.

„Zdravotníci se mezi sebou baví o tom, že je vakcín málo a že musí počítat, kolik lidí na ni na chodbě čeká, a jestli se dostane na každého. Byl tam třeba starší muž, který chtěl s očkováním počkat na manželku, měla dorazit asi za půl hodiny. Řekli mu, aby neváhal, protože vakcíny začínají docházet,“ tvrdí Olga Atemasová ze Samary.

„V našem regionu už nejsou žádné vakcíny. A to ani v Kaliningradu. V menších městech je to ještě horší. Celé naše sídliště čeká na vakcíny. Každého dávají na čekací list,“ popsal zas Timur Melnikov z Kaliningradu.

„Zapsal jsem se na čekací listinu a čekal a čekal. Po dvou týdnech jsem znovu zavolal na kliniku a tam mi řekli, že žádné vakcíny nemají. Takže stále čekám. Už je to měsíc, a jestli to bude takhle dál pokračovat, tak se asi nedočkám nikdy,“ myslí si Dmitrij Sgonnov z Novosibirsku.

Už jsou to více než dva měsíce od chvíle, kdy Rusko vyhlásilo celonárodní masovou vakcinaci. Přesto zaostává za mnoha jinými zeměmi. Většinou jsou důvodem pomalé dodávky.

Tiskový mluvčí Kremlu Dmitryj Peskov byl na důvody prodlev tázán už v lednu. „Příčinou je, že naše země je velmi rozlehlá a že výroba dvou komponentů pro vakcínu postupně narůstá. Je to velký úkol a samozřejmě že v okamžiku, kdy se zvyšuje poptávka po vakcíně, mohou vznikat na některých místech dočasné problémy,“ uvedl Peskov.

Vzhledem k velké rozloze Ruska je zajímavé, že některé velmi odlehlé oblasti – jako například region Magadan na Dálném východě – mají oproti jiným místům nejvyšší proočkovanost.

Místní vysoce postavený úředník uvedl, že v tom hrají významnou roli politické kontakty.

„Všechno závisí na tom, jak se k člověku chovají, jak významné má v zemi postavení. V některých regionech je pravděpodobně obtížnější pro úředníky získat si přístup na ta správná místa, zavolat na úřady, nebo s někým vyjednávat. Na oblast se může zapomenout, anebo se mohou dostat na seznam regionů, kde není nějaká urgentní potřeba dodávek vakcíny. Všechno je to závislé na osobě vedoucího oblasti,“ soudí zástupce regionálního guvernéra Andrej Koljadin.

Mezitím ale Rusko pokračuje ve svých propagandistických exportech vakcíny jiným zemím, jako je například dodávka na Slovensko z 1. března. Maďarsko, Srbsko, Bělorusko, Bolívie, Venezuela nebo Írán a další země už také dostaly Sputnik V.

V Indii, Jižní Koreji, Brazílii nebo také v Kazachstánu byla zase zahájena výroba Sputniku. Ale pro mnoho Rusů zůstává vakcína stále nedostupnou.

Podrobnosti v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované