Hlavní obsah

Máme tu diktaturu úředníků a zaměstnanců. Manažeři jsou bezmocní, říká král české točené zmrzliny

Půjčit si umí každý pitomec. Ale mít rezervy, to je klíč k úspěchu, prozrazuje svůj recept na podnikání Oldřich Gojiš.Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Lidé u počítačů maskují práci. Přijdou včas, odejdou včas, ale dělá jen polovičku pracovní doby, zlobí se Oldřich Gojiš, který vybudoval potravinářské impérium Interlacto.

Článek

Z podniků mi začali odcházet špičkoví manažeři ne proto, že by byli unavení, ale proto, že už nejsou schopni uřídit lidi. Poručí lidem, vyžadují plnění úkolů a narazí na stávku nebo odchody, popisuje v novém díle Kam to bude? současnou situaci na trhu práce Oldřich Gojiš, vládce velkého potravinářského impéria Interlacto. Do nějž spadá i slavná opočenská točená zmrzlina.

„Je to vážně hrozná situace. Nastupuje tu něco, co se dá označit jako diktatura většiny, do níž patří úředníci a zaměstnanci, a manažer je proti ní bezbranný,“ pokračuje úspěšný velkopodnikatel.

Nerad také slyší, když si lidé stěžují, že mléčné výrobky neustále zdražují. „Samozřejmě že nikdy nebude spokojený zemědělec, co prodává mléko, mlékárna i zákazník. Ale vezměte si, že v roce 1989 jste si za průměrný plat koupili 66 kilo másla. Dnes 160 kilo,“ vypočítává Gojiš.

Interlacto začal Gojiš budovat hned po revoluci, nejdříve jako exportéra mléčných výrobků. Pak přišla privatizace a s ní koupě Jihlavských mlékáren. K nim časem přibyly závody právě v Opočně nebo Olešnici. Kromě toho má Interlacto také zemědělskou divizi, která třeba chová skot nebo drůbež. S tržbami přesahujícími pět miliard korun patří Gojišova firma, do níž vtáhl i syna Ondřeje, k největším rodinným podnikům v zemi.

Čím jej rozčilují odboráři? Proč by nejraději v práci zakázal počítače? Jaká bude cena másla na Vánoce? A vede vanilková zmrzlina, nebo míchaná?

I o tom mluví v novém díle Kam to bude? Oldřich Gojiš. Pořad, který vysílá celoplošná Televize Seznam, si můžete pustit ve videu nahoře.

Jak nás naladit? Jednoduchý návod najdete ZDE.

Můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované