Hlavní obsah

Je to mediální označení, řeklo o „české mutaci viru“ Polsko

Foto: Profimedia.cz

Polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski.

Reklama

aktualizováno •

Britskou mutaci koronaviru v Polsku zatím potvrzenou nemáme, ale objevila se u nás česká varianta, prohlásil v pondělí večer polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski. České ministerstvo věc popřelo.

Článek

„Nemůžeme potvrdit, že bychom v Polsku odhalili britskou variantu, ale jen těžko se lze domnívat, že se ještě do naší země nedostala,“ řekl ministr Adam Niedzielski na pondělní tiskové konferenci o vývoji epidemie v Polsku. „V současnosti máme potvrzenou informaci o takzvané české variantě,“ dodal k tomu bez bližších podrobností.

Citát převzala bez dalšího vysvětlení polská média a zprávu o české mutaci umístila do titulku. „Mutace koronaviru. Máme v Polsku českou variantu,“ píše například soukromá televize Polsat, která převzala zprávu Polské tiskové agentury.

„Víme, že je to varianta skutečně více nakažlivá, ale nezpůsobuje ani mírnější, ani obtížnější příznaky nemoci,“ řekl například o „české variantě“ virolog z varšavské Lékařské univerzity Tomasz Dzieciątkowski pro server Interia.pl.

Polské ministerstvo potvrzuje

Na dotazy Seznam Zpráv odpovědělo polské ministerstvo v úterý odpoledne. Z odpovědi vyplývá, že výraz „česká varianta“ použil polský ministr jako mediální označení varianty SARS-CoV-2 s mutacemi v genu S. Důvodem bylo to, že se mimo jiné nacházela v Česku, se kterým Polsko sousedí, a že ministr mutaci potřeboval snadno odlišit od britské varianty a varianty dánských norků.

S britskou a dánskou mutací pojí tu „českou“ ztráta aminokyselin histidin, valin. Neznamená to ale, že ke změně koronaviru došlo v Česku. To podle polského úřadu odhalí až další mezinárodní výzkum. Ministerstvo zároveň nedokáže říct, jak často se zmíněná „česká varianta“ v Polsku objevuje.

K této konkrétní variantě už se v úterý pro Seznam Zprávy vyjádřila vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění SZÚ Helena Jiřincová.

„Nelze jednoznačně konstatovat, že varianta nesoucí deleci 69-70 (ztráta aminokyselin histidin, valin) a současně záměna n139K (záměna asparaginu za lysin) ve vazebném místě na ACE receptor S1 RBD jsou českou variantou. Tyto mutace jsou velmi běžné, delece 69-70 je rovněž přítomna v britské variantě. Je možné, že k těmto změnám došlo konvergentní evolucí, nikoli v důsledku šíření viru cestováním,“ uvedla Jiřincová.

Ministerstvo: Mutace jsme nezachytili

S dotazem se redakce obrátila i na české Ministerstvo zdravotnictví. „Referenční laboratoře momentálně provádí vyšší počet tzv. sekvenací, jejichž cílem je právě zachytit případné nové mutace koronaviru. Dosud takové mutace nebyly na území ČR zachyceny,“ napsala mluvčí úřadu Barbora Peterová.

O „české mutaci koronaviru“ dopoledne nic nevěděl český Státní zdravotní ústav (SZÚ). „Mohla by to být snaha odvrátit pozornost. Nevím o tom, že by existovalo cokoliv, co by neslo název česká mutace. Informaci o tom, že by něco takového existovalo, nemám,“ řekl pro Seznam Zprávy Jan Kynčl, vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu.

Reklama

Související témata:

Doporučované