Hlavní obsah

Manéže bez zvířat? Natáčeli jsme v zákulisí jednoho z nejznámějších cirkusů

Tvůrci pořadu Černota Martin Klesnil a Patrik Fiala natáčeli v cirkusu Jo-Joo. Největším tahákem na diváky jsou stále klasická představení se zvířaty. V jakém prostředí jsou zvířata chovaná?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Cirkusové společenství bývá velmi uzavřenou skupinou lidí. Tvůrci pořadu Černota Martin Klesnil a Patrik Fiala však měli možnost strávit týden s cirkusem Jo-Joo a nahlédnout do zákulisí.

Článek

Cirkus Jo-Joo chová zhruba třicet zvířat a zaměstnává stejný počet zaměstnanců. Ti mají na starost zajišťovat celý chod cirkusu.

Vše začíná příjezdem na nové místo. Vždy se musí rozestavit celé šapitó a vedlejší stany. Zajistit přívod elektřiny a již několik dnů před prvním představením rozvést po městě reklamu. Tuto práci zajišťují dělníci. Ti se také starají o zvířata, zajišťují prodej lístků a hlavně doplňkový prodej suvenýrů a občerstvení. Samotným prodejem lístků by se totiž celý cirkus neuživil.

I když cirkus zařadil mezi svá představení i speciální show, která je zcela bez zvířat, moc s ní neboduje. Pro diváky stále zůstávají největším tahákem klasická představení se zvířaty. Tygři, díky kterým je cirkus nejvíce známý, lákají davy. Kromě tygrů můžete při představení vidět také krokodýla, hada, koně či pumu.

Největším tahákem jsou stále klasická představení se zvířaty.

Jaké je to žít a pracovat v cirkusu? A v jakém prostředí jsou zvířata chována? Jaké námitky a argumenty předkládají ti, kteří si přejí konec jinak volně žijících druhů v manéžích?

Odpovědi naleznete v novém dokumentu Cirkus za oponou od tvůrců pořadu Černota Martina Klesnila a Patrika Fialy.

Reklama

Související témata:

Doporučované