Hlavní obsah

Manžel britské džihádistky, kterou zbavili občanství, chce s rodinou do Nizozemska. V Sýrii bojoval za IS

Manžel Begumové se chce s rodinou vrátit do Nizozemska.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Nizozemec a od roku 2014 bojovník Islámského státu Yago Riedijk se chce ze Sýrie vrátit zpět do vlasti. V rozhovoru pro BBC řekl, že by se rád vrátil i s novorozeným synem a manželkou Shamimou Begumovou, která v patnácti letech utekla z Británie do Sýrie k Islámskému státu. K boji za Islámský stát se Riedijk v rozhovoru sám přiznal.

Článek

Manžel 19leté Shamimy Begumové, která před čtyřmi lety se svými dvěma kamarádkami utekla z domova v Londýně do Sýrie a přidala se k takzvanému Islámskému státu (IS), chce, aby se s ním jeho žena vrátila do Nizozemska. Nyní 27letý islamista Yago Riedijk z Arnhemu se připojil k IS již v roce 2014 a Begumovou si vzal za ženu, když jí bylo patnáct let, informovala zpravodajská stanice BBC.

Případ Shamimy Begumové vyvolal v posledních týdnech opět pozornost poté, co mladá žena, která tehdy žila v jednom ze syrských uprchlických táborů, poskytla rozhovor britskému listu The Times. V něm vyjádřila přání, že by chtěla zpět do Británie, odkud v roce 2015 do Sýrie odešla spolu se svými dvěma spolužačkami Amirou Abaseovou a Kadizou Sultanaovou.

Zveřejněný rozhovor vyvolal v Británii debatu o džihádistech a jejich právu na návrat do vlasti, která vedla k tomu, že úřady Begumové odebraly britské občanství. Londýn to učinil s odkazem na to, že Begumová má možnost získat občanství země, ze které pochází její matka, tedy Bangladéše. Britské zákony neumožňují odebrat občanství někomu, kdo by poté zůstal bez státní příslušnosti. Bangladéš ovšem mezitím informoval, že Shamima Begumová není jeho občankou, a bangladéšské úřady ji tak do země nevpustí.

Riedijk, který bojoval v řadách teroristické organizace IS, je nyní držen jako zajatec kurdskými jednotkami na severovýchodě Sýrie. Pokud by se do Nizozemska vrátil, hrozilo by mu šestileté vězení. Ačkoli je Riedijk na seznamu teroristů, Nizozemsko mu občanství neodebralo.

V rozhovoru s BBC Riedijk uvedl, že se po nějaké době u IS pokusil organizaci opustit, byl ale uvězněn ve městě Rakka, mučen a jiní radikálové ho obvinili, že je nizozemským špionem.

Riedijk a Begumová, kterým se narodily tři děti, z nichž dvě zemřely, žili v uplynulých letech v Baghúzu na irácké hranici, kde nyní bojují poslední členové IS. Před časem ale město opustili. Riedijk se vzdal kurdským silám a Begumová se uchýlila do uprchlického tábora. Z toho později podle britských médií utekla, neboť se po rozhovorech, které poskytla, stala údajně terčem nenávisti jiných manželek džihádistů.

V rozhovoru s britskou veřejnoprávní stanicí Riedijk rovněž řekl, že podle něj nebylo nic špatného na tom, že si vzal Begumovou, když jí bylo teprve patnáct, neboť to, že se chce vdát, byla „její volba“. „Upřímně, když můj kamarád přišel a řekl, že je tu dívka, která se chce vdát, neměl jsem zájem kvůli jejímu věku, nabídku jsem ale nakonec přijal,“ řekl Riedijk. „Byla to její vlastní volba. Požádala, aby jí našli partnera,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované