Hlavní obsah

Manžel hejtmanky Jermanové, na nějž praskla aféra s autem, dal trestní oznámení na novináře. Prý je obětí stalkingu

Foto: Vojtěch Blažek

Jakub Pokorný.

Reklama

Byl to stalking, tvrdí o novinářské práci kadeřník Jakub Pokorný. Reportér už kvůli tomu vypovídal na policii.

Článek

Už to vypadalo, že případ středočeské hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) a jejího služebního auta je u konce.

Ale není tomu tak.

Poté, co Seznam napsal, že hejtmanka nechala dát služební krajský superb do užívání svému manželovi a on s vozem v pořizovací ceně přes milion korun jezdil denně doma v Benešově několik kilometrů do práce, podal Jakub Pokorný na autora reportáže Vojtěcha Blažka trestní oznámení.

Manžel hejtmanky z hnutí ANO tvrdí, že se reportér dopustil nebezpečného pronásledování, tedy takzvaného stalkingu, když zdokumentoval svá zjištění, jaké si nejvýše postavená středočeská politička zařídila výhody plynoucí z veřejné funkce.

Reportér Vojtěch Blažek už kvůli tomu v pondělí vypovídal na policii. Odmítl, že by jeho práce vybočila z běžných novinářských postupů.

Stalking je trestný čin s horní sazbou až čtyř let vězení.

Tisková koneference Jaroslavy Pokorné Jermanové a jejího manžela Jakuba Pokorného.Video: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Reportér Seznamu v létě zadokumentoval, jak benešovský kadeřník Pokorný s hejtmančiným druhým služebním autem zachází. Podařilo se mu vyfotit a natočit, že Pokorný vůz běžně využíval, jakoby byl jeho.

V reakci na zveřejnění článku a několika záběrů hejtmanka Pokorná Jermanová – ač nerada – veřejně prohlásila, že se manžel výhod jejího služebního vozu vzdá.

Poskytnutí vozu vysvětlovala tím, že svůj druhý služební vůz (hejtmanka má k dispozici ještě jeden vůz s řidičem) přenechala manželovi jako „benefit”. Zastává prý velmi náročnou funkci a manžel, který se stará hlavně o domácnost, jí zajišťuje potřebný servis.

Uvedla také, že poskytnutí vozu manželovi umožňuje smlouva, kterou s hejtmankou podepsalo vedení kraje. Dohoda skutečně obsahuje pasáž, že Pokorná Jermanová smí manželovi auto půjčovat a že si hradí soukromě ujeté kilometry.

Mezi hejtmany jde o zcela výjimečnou a ojedinělou výhodu plynoucí z funkce nejvyššího krajského politika. Seznam zjistil, že žádný jiný hejtman v Česku takový „benefit” nemá.

Smlouvy se svými úřady mají většinou nastaveny tak, že si buď svá druhá služební auta řídí sami, nebo mohou blízkého příbuzného pustit za volant jen ve skutečně krajním případě. Ale sám hejtman přitom musí být na palubě.

Jakub Pokorný ušetří díky manželčinu superbu sedm minut na cestě do práce.Video: Vojtěch Blažek

Hejtmančin manžel Jakub Pokorný však dostal auto k neomezenému používání.

Navíc, jak Seznam dokázal pomocí starších smluv, ani předchozí středočeští hejtmani nesměli své vozy jen tak půjčovat. Klíčová pasáž, která to dovolovala současné hejtmance, se objevila až s nástupcem Jaroslavy Pokorné Jermanové do čela kraje.

Jakub Pokorný už také dříve vyzval redakci Seznamu, ať reportáže o používání vozu odstraní z webu. Odkázal se na ochranu osobních údajů a na novou směrnici o GDPR.

Redakce to odmítla.

„Veškeré údaje, které byly v příspěvcích zařazeny, byly nezbytné k prokázání předmětu poskytované informace, respektive k doložení toho, jaká osoba, na základě jakých osobních vazeb, za jakých podmínek a k jakým účelům využívá prostředky z veřejného rozpočtu. Jejich zveřejnění tak bylo v souladu s prokázaným převládajícím zájmem práva veřejnosti na poskytnutí informací o tom, že soukromá osoba využívá svých osobních vazeb na představitelku kraje k získání výhody, respektive možnosti jezdit v automobilu kraje při svých soukromých cestách, a to i těch, kterých se žádný představitel kraje neúčastní,” odpověděl na žádost šéfredaktor Jakub Unger.

Reklama

Doporučované