Hlavní obsah

Manželky je zapsat nemůžou. Gambleři dostali rejstřík vyloučených hráčů

Foto: Shutterstock.com

Provozovatelé kamenných heren i online hazardu nově mají povinnost kontrolovat, jestli hráč není na seznamu.

Reklama

O zápis do rejstříku může požádat každý, stačí vyplnit formulář a zajít s ním na poštu.

Článek

Ministerstvo financí spustilo mnohokrát odkládaný rejstřík osob vyloučených z hazardních her. Od neděle 20. prosince by lidé pobírající dávky ve hmotné nouzi nebo osoby v úpadku neměli mít přístup k hazardu. Zapsat se do rejstříku navíc může úplně každý.

„Nemůže to ale udělat například manželka,“ uvedl ředitel odboru pro regulaci hazardu Martin Šabo. „Pokud už se někdo takto rozhodne, o výmaz může požádat nejdříve za rok,“ dodal.

Už při zkušebním provozu bylo v rejstříku téměř 200 000 lidí, na seznamu jsou hráči v ochranném léčení i ti s předběžným opatřením zákazu her. Ministerstvo do něj ale nezařadilo přibližně tři čtvrtě milionu Čechů v exekucích.

Rejstřík vyloučených osob se do zákona dostal už v roce 2017. Až nyní ale pro provozovatele hazardu začala platit ověřovací povinnost, za jejíž porušení hrozí padesátimilionová pokuta.

Jak se dostat do rejstříku

Ministerstvo umožňuje lidem, kteří sami cítí problém s hraním hazardních her, aby se do rejstříku nechali zapsat na vlastní žádost. Dokonce to jde udělat i online na stránkách ministerstva.

Kdo se do rejstříku dostane automaticky:

- pobírá dávky pomoci v hmotné nouzi, což je příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení. Nepočítá se naopak příspěvek na bydlení ani žádné jiné dávky, příspěvky nebo jiná podpora státu.

- bylo mu uloženo přiměřené omezení a přiměřená povinnost zdržet se hazardních her, hraní na hracích přístrojích a sázek nebo ochranné léčení spočívající v léčbě závislosti na hazardních hrách podle trestního zákoníku.

- bylo mu uloženo předběžné opatření zákazu her a sázek podle zákona upravujícího trestní řízení.

- je v úpadku podle zákona upravujícího úpadek a způsoby jeho řešení.

Po vyplnění údajů hráč dostane žádost, kterou musí podat na ministerstvo, a to osobně, poštou nebo elektronicky. K ověření totožnosti poslouží elektronický podpis, datová schránka nebo podpis ověřený na poště.

Jak by to mělo fungovat

Od 20. prosince mají provozovatelé hazardních her povinnost ověřovat, zda hráč není v rejstříku. A to jak u online sázek a her, tak u takzvaných technických a živých her, tedy „výherních“ automatů nebo rulety v kasinu.

Obsluha herny nebo kasina by si tak u každého měla vyžádat občanský průkaz a až poté ho vpustit dovnitř. Provozovatele má přitom hlídat Celní správa.

U online her to samé platí při registraci. Existují ale výjimky, zákaz se nevztahuje na loterii (pokud neprobíhá online), stírací losy nebo tombolu.

Rejstřík by mělo ministerstvo pravidelně aktualizovat, a to s pomocí registrů, jako je insolvenční rejstřík. Zápis v rejstříku by neměl hráčům vadit například při žádosti o hypotéku, přístup by do něj totiž neměl mít nikdo jiný než stát. Banky ostatně dokážou rozpoznat problémové hráče i bez toho, a to z výpisu z účtu.

Plíživý návrat heren

Počet heren a automatů v České republice v posledních letech klesá a svůj podíl na tom jistě má i nová legislativa. Především díky tomu, že obce mohou na svém území hazard zakázat. Plošný zákaz automatů už schválila Praha, Brno, Ostrava, České Budějovice nebo Jihlava, z menších měst jsou to třeba Frýdek-Místek, Havířov, Kolín, Děčín nebo Chomutov.

Právě poslední jmenované město se krátce před koncem roku stalo bojištěm o návrat tvrdého hazardu do ulic města. Radní dokonce prosadili zrušení patřičné vyhlášky, hned na příští schůzi se ale zastupitelstvo k nulové toleranci vrátilo. V dalších městech to ale dopadlo jinak.

Foto: Ministerstvo financí

Počet heren poslední roky klesá, hráči se ale často přesouvají na internet.

Během bouřlivé debaty v Chomutově několikrát zaznělo, že hazard přinese peníze pro město v těžkých dobách nastupující krize spojené s epidemií covidu-19. Data Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti přitom ukazují něco jiného. Náklady spojené s gamblingem jsou pro společnost v celkovém součtu vyšší než snadno viditelné příjmy.

Přesto se právě s tímto argumentem podařilo prosadit povolení kasina v Českém Krumlově, kde se v minulosti s hazardem rozloučili. Hoteliér žádal radní o možnost zbudovat hernu v centru města s krutou upřímností - v době, kdy město opustili zahraniční turisté, se musí orientovat na domácí klientelu. A obchod s luxusním zbožím by tak rád nahradil hernou s automaty.

A se stejným tvrzením, tedy údajným citelným příspěvkem do městské kasy, se nově hazard vrátil také do největšího středočeského města Kladna. Starosta a odchovanec místního hokejového klubu prosadil zrušení nulové tolerance hazardu jen pár týdnů před tím, než měla vypršet licence kasinu, které sponzoruje právě kladenské Rytíře.

Reklama

Související témata:

Doporučované