Hlavní obsah

Mapy, jež ukazují aktuální stav epidemie, a nová aplikace čínské vlády

Foto: Reuters

Takto vypadá nová aplikace čínské vlády, tzv. detektor blízkého kontaktu.

Reklama

Čína spustila novou aplikaci, přes kterou si lidé mohou zkontrolovat, zda jim hrozí nebezpečí nakažení koronavirem.

Článek

Uživatelé chytrých telefonů mohou aplikaci stáhnout do zařízení pomocí služby Alipay nebo platformy sociálních médií WeChat.

Takzvaný „detektor blízkého kontaktu“ informuje uživatele, zda se nacházejí v blízkosti osoby, u které bylo potvrzeno nebo existuje podezření na výskyt viru. Podezřelým osobám, jež by mohly být již nakažené, navíc zasílá výzvy, aby zůstaly doma v izolaci a informovaly tamní zdravotní úřady.

Ne pro sledování, ale pro zmírnění strachu

Aplikaci, která má za cíl zabránit šíření viru, vyvinula na pokyn čínské vlády společnost China Electronics Technology Group Corporation. Jakmile si uživatelé novou aplikaci zaregistrují za použití telefonního čísla, jsou vyzváni k zadání svého jména a identifikačního čísla.

Čínská vláda si nad svými občany obecně drží velký dohled. Odborníci na technologie však tvrdí, že tato aplikace má sloužit čistě k informování obyvatel. Měla by současně zmírnit strach, který v zemi panuje.

Přehledné mapy

Pokud jde o technologie, jež v rámci šířící se epidemie vznikly, čínská aplikace není zdaleka jediná. Vědci vytvořili několik dalších, na kterých lékaři, novináři či kdokoliv další mohou sledovat nejnovější čísla týkající se nákazy.

Aktuální situaci mapuje například internetová aplikace, kterou vytvořila baltimorská Univerzita Johnse Hopkinse. Data čerpá z několika ověřených zdrojů a pravidelně je aktualizuje.

Vývojáři vše rozdělili do tří částí. V levém panelu lze sledovat celkový počet potvrzených nákaz a jejich rozdělení do regionů a zemí. Následují další dva grafy, které ukazují počet případů v průběhu času v Číně a v ostatních částech světa. Vpravo čtenář nalezne aktuální počet pacientů, již na následky nákazy zemřeli, a počet těch, kteří se vyléčili. Hlavní důraz je kladen na interaktivní mapu, jež prostřednictvím kruhů ukazuje počet potvrzených pacientů v jednotlivých regionech.

Foto: Coronavirus 2019-nCoV - Johns Hopkins univerzita

Coronavirus 2019-nCoV - Univerzita Johnse Hopkinse.

Na podobném principu je postavena i mapa Coronavirus.app. Ta používá informace z více než 30 různých zdrojů včetně největších světových agentur a čínských úřadů. Stojí za ní skupina francouzských vědců působících na Tchaj-wanu.

Foto: Coronavirus.app

Coronavirus.app

Další mapa, takzvaná Mapa zdraví neboli HealthMap, funguje na trochu odlišných základech. Používá totiž umělou inteligenci, která skenuje zprávy z celosvětových i lokálních médií a podle nich vytváří mapu nakažených.

Všechny aplikace si dávají za cíl udržet paniku ohledně epidemie pod kontrolou. Zároveň se snaží zabránit šíření falešných zpráv a dezinformací.

Reklama

Související témata:

Doporučované