Hlavní obsah

Oligarcha se spojuje komunisty, i proto kandiduji, říká Hilšer. Na kampaň bude vybírat na internetu

Podívejte se na záznam tiskové konference Marka Hilšera k zahájení kampaně do Senátu.Video: Prokop Vodrážka, Seznam Zprávy

 

Reklama

Neúspěšný kandidát na prezidenta zahajuje svou předvolební kampaň. Střetne se s podobně smýšlejícím senátorem Michálkem.

Článek

Bývalý prezidentský kandidát Marek Hilšer dnes odstartoval svou kampaň do Senátu. O křeslo v horní komoře parlamentu se uchází v senátním obvodu číslo 26, který zahrnuje převážně pražské Vinohrady a Žižkov.

„Sdílím obavy o naší zemi. Znepokojuje mě vývoj na politické scéně. Prosazují se extremistické strany, pragmatické programy, které strany prezentují. Příklad toho, že se oligarcha spojuje s komunisty nebo sociálními demokraty, je opravdu znepokojující. I proto kandiduji,” uvedl Marek Hilšer na své tiskové konferenci.

Tam zároveň řekl, že by se chtěl v Senátu angažovat především v otázkách školství, zdravotnictví, ale také oblasti sociálně potřebných. Ujít si pak Hilšer nenechal ani možnost rýpnout si do současné hlavy státu.

„Nejsou zde žádné ohně, ani žádné pálení trenek. Jsem rád, že tady navazujeme spíše na prvorepublikovou tradici,” uvedl na začátku své tiskové konference v narážce na vystoupení Miloše Zemana v minulém týdnu.

Vybírat bude od občanů

Prostředky na svou senátorskou kampaň pak plánuje získat takzvaným crowdfundingem, konkrétně na portálu HitHit. Jedná se o portál, kde může každý přispět na vznik projektu, který se mu líbí. Například na natočení hudebního alba nebo filmu. Nebo v tomto případě na politickou kandidaturu. Vybrat by chtěl alespoň 300 tisíc.

Senátorské místo se Hilšer pokusí získat v pražském volebním obvodě. Uvažoval však také o kandidatuře v rodném Chomutově. „Uvažoval jsem o dvou variantách. Mně přišlo od začátku logické kandidovat tam, kde žiji, nebo v místě odkud pocházím. V Chomutově vím, že budou kandidovat zajímaví lidé, takže jim nechci konkurovat,” uvedl Hilšer.

Ve svém volebním obvodě se ale střetne také s výraznou osobností a to Liborem Michálkem, který zde obhajuje svůj mandát. Oba dva se již na začátku roku střetli v primárních volbách České pirátské strany, s jejíž podporou chtěli oba kandidovat. Michálek tehdy Hilšera porazil, ten se však rozhodl kandidovat i bez podpory Pirátů.

Do Senátu míří i Drahoš nebo Fischer

„Je to lidský nepříjemné, ale mluvil jsem s Piráty i panem Michálkem. Jestli uspěju já, nebo uspěje pan Michálek, to ať rozhodnou voliči. Rozhodně však neodmítám budoucí spolupráci s Piráty," dodal.

Marek Hilšer je prvním neúspěšným kandidátem na místo prezidenta, který zahájil svou senátní kampaň. Kromě něj by se chtěli do Senátu dostat také Jiří Drahoš, Pavel Fischer nebo Jiří Hynek.

Lékař Marek Hilšer dokázal v lednových prezidentských volbách bez většího finančního kapitálu získat přes 450 tisíc voličů. Tím se dostal výrazně před expremiéra Mirka Topolánka a jen těsně zaostal za Michalem Horáčkem, který s mnohem větším rozpočtem vedl mnohem delší kampaň. Hilšer před volbami sázel především na kontaktní kampaň a vzkazy přes sociální sítě.

Staňte se fanouškem Seznam Zpráv na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované