Hlavní obsah

Marihuana vítězem voleb. Americkému konopnému průmyslu rostou akcie

Foto: Wikimedia

Joe Biden by podle očekávání mohl uvolnit bariéry pro prodej a držení marihuany. Ilustrační fotografie.

Reklama

Americkým firmám obchodujícím s konopím ve středu významně vzrostly akcie. Očekává se totiž, že nově zvolený prezident Joe Biden zapracuje na uvolnění restrikcí v prodeji a držení konopných produktů, zejména rekreační marihuany.

Článek

Americké společnosti obchodující s konopím ve středu zaznamenaly nárůst akcií. Jde o následek faktického zahájení přebírání moci nově zvoleným prezidentem Joem Bidenem. Informovala o tom stanice CNN.

Za růstem akcií stojí očekávání, že nastupující prezident a jeho administrativa zapracují na uvolnění stávajících regulací omezujících prodej a držení konopí. Podle očekávání se také další americké státy budou přidávat k vlně legalizace rekreačního užívání marihuany.

Akcie konopné společnosti Canopy Growth stouply o 6 procent, firma Tilray zaznamenala vzestup o 14 procent, Aurora Cannabis dokonce o 25 procent. Mezi další konopné firmy, jejichž akcie ve středu posílily, patří globální lídři Curaleaf, Aphria a také Cronos, do kterého investovala tabáková společnost Altria vlastnící Marlboro.

Zástupci firem obchodujících s konopím nijak neskrývají svůj optimismus. „Věříme, že Bidenovo vítězství je důležitým krokem na cestě k federální dekriminalizaci konopí na americkém trhu,“ řekl David Klein, generální ředitel firmy Canopy Growth, během nedávného konferenční hovoru s analytiky.

„Data jasně ukazují, že podpora legalizace užívání marihuany dospělými přesahuje stranické i zeměpisné hranice. Legální marihuana se stává americkou normou. To nejspíš zvýší tlak na Kongres, aby v blízké budoucnosti schválil velkou federální marihuanovou reformu,“ dodal.

Na začátku listopadu odhlasovali voliči v amerických státech Arizona, Montana, New Jersey a Jižní Dakota schválení užívání konopí dospělými. Celkový počet států, které to dovolují, je nyní 15.

Na federální úrovni ale čeká americký konopný průmysl ještě několik překážek. Hlavní z nich jsou senátní volby ve státě Georgia, které se uskuteční v lednu 2021. Hraje se totiž o dvě křesla v tradičně republikánském státě (který však letos hlasoval pro Bidena) a republikáni v čele s Mitchem McConnellem si díky nim mohou udržet v americkém Senátě většinu.

John Hudak, odborník na konopnou politiku, uvádí, že republikánské vítězství by znamenalo pozastavení všech jednání o uvolňování regulací. „Mitch McConnell je jako stroj na říkání ‚ne‘. Tohle je prostě něco, co nemá rád. Nevidí v tom politické výhody,“ dodává.

Podle zástupců konopného průmyslu je ale nutné vyřešit regulační mezery, které mu na úrovni některých států dovolují obchodovat s federálně nelegálním zbožím.

Především je pro konopné firmy těžké financovat své působení. Podléhají totiž daňovému zákonu z 80. let, který měl mimo jiné za úkol potrestat drogové dealery. Na jeho základě mají konopné společnosti potíže s pojištěním svých podniků a nemají například nárok na federální pomoc při katastrofách.

Reklama

Doporučované