Hlavní obsah

Martyrium dvou lodí s nakaženými i mrtvými pasažéry je u konce

Foto: Profimedia.cz

Výletní loď Zaandam kotvící u floridských břehů.

Reklama

Noční můra dvou výletních lodí je u konce. Lodi Zaandam a sesterskému korábu Rotterdam bylo umožněno zakotvit ve floridském přístavu. Na palubě zemřeli 4 lidé a 200 se jich nakazilo koronavirem. Další lodě stále čekají na pomoc.

Článek

Výletní loď Zaandam plující pod nizozemskou vlajkou opustila přístav v Buenos Aires 7. března s 1243 pasažéry a 586 členy posádky.

Loď měla v plánu poklidnou plavbu, která měla skončit o dva týdny později v Chile. Místo toho ale její cestující potkal stejný osud jako pasažéry lodi Diamond Princess. Nakažení a mrtví na palubě, nejistý osud a odmítání žádostí o pomoc a vylodění.

Jen čtyři dny po vyplutí Zaandamu prohlásila Světová zdravotnická organizace (WHO) epidemii koronaviru SARS-CoV-2 za pandemii a většina států začala reagovat přísnými opatřeními. Žádný z jihoamerických států lodi následně neumožnil zakotvit u svých břehů. Odmítlo ji celkem 11 zemí.

Posádka se proto rozhodla s lodí proplout Panamským průplavem směrem do Karibiku s cílem pokračovat na Floridu. Na lodi mezitím začalo přibývat cestujících s příznaky chřipky a dýchacími obtížemi. Panamské úřady oznámily, že průplavem nepustí nikoho s potvrzenými příznaky koronaviru.

Zaandam mezitím zakotvila poblíž panamských břehů a posádka čekala, co bude dál. 27. března oznámil kapitán lodi, že na palubě zemřeli čtyři starší lidé a 53 pasažérů spolu s 83 členy posádky má příznaky koronaviru. Nákaza byla v té době potvrzena u dvou pasažérů plavidla.

K Zandaamu se mezitím připojila sesterská loď Rotterdam, která měla pomoci se zdravými pasažéry. I na Rotterdamu se brzy poté objevili první nakažení. Čísla se přitom stále měnila. Podle posledních údajů od CNN bylo na lodích 97 hostů a 136 členů posádky s příznaky nachlazení. U devíti z nich byl koronavirus testem potvrzen.

Cestující byli celých 12 dní drženi ve svých kajutách. Společnost Holland America, která loď provozuje, proto apelovala na americkou vládu, aby lodi umožnila zakotvit u svých břehů.

Na pomoc nakonec po prvotním zdráhání přispěchala Florida. Dovolila výletní lodi Zaandam zakotvit v přístavu Port Everglades, kam loď ve čtvrtek připlula. K vyřešení situace měl pomoci až telefonát floridskému guvernérovi Ronu DeSantisovi od amerického prezidenta Donalda Trumpa.

„Na těch lodích jsou nemocní a Florida je nechce přijmout, má sama dost starostí. Ale musíme těm lidem pomoci,“ řekl ve čtvrtek Trump novinářům v Bílém domě. „Ti lidé umírají, musíme něco udělat. A guvernér to dobře ví,“ dodal prezident.

Asi 10 pacientů v kritickém stavu bylo po zakotvení převezeno do tamních nemocnic. Podle floridského guvernéra Rona DeSantise budou ostatní nemocní lidé léčeni na palubách obou lodí. Chce tak zabránit zatížení místních nemocnic, kde jsou lůžka vyhrazena pro floridské občany. Cestující bez zdravotních obtíží budou odesláni ve vydezinfikovaných autobusech na letiště, kde je charterové spoje dopraví domů. Povinné bude nasazení roušek a dvoumetrová vzdálenost mezi lidmi.

Společnost Holland America provozuje řadu dalších lodí, které jsou momentálně na moři s cestujícími vykazujícími příznaky nachlazení, a na vyřešení jejich situace se stále čeká. Mezi nimi je i Coral Princess, která čítá 6000 pasažérů, a na palubě už jsou potvrzené případy nákazy koronavirem.

Reklama

Doporučované