Hlavní obsah

Masaryk, Čapek i Havel. Ulice Bruselu obohatila hesla českých humanistů

Akce Grow Our Humanity začala v pondělí 22. června.

Reklama

České centrum v belgickém hlavním městě přichystalo projekt, v rámci kterého rozmístilo po metropoli citáty předních českých myslitelů. Akce má inspirovat k diskusi o hodnotách, na kterých stavět v době po pandemii.

Článek

V Bruselu se v pondělí v poledne objevily cedule, plakáty, transparenty či nápisy na chodnících s citáty českých humanistů, jakými byli mimo jiné Karel Čapek, Václav Havel, Tomáš Garrigue Masaryk, Jan Patočka nebo Jan Amos Komenský. Projektem Grow Our Humanity (Vypěstujme naši humanitu) bude centrum vystavovat myšlenky českých osobností na ulicích čtvrti Ixelles v centru města.

Co bude se světem, až pomine krize?

Kulturní událost, kterou organizuje České centrum v Bruselu, si klade za cíl inspirovat humanistickými názory a podnítit změnu myšlení v časech, které nastanou po opadnutí koronavirové krize. Podle organizátorů je potřeba bojovat s koronavirem všemi možnými prostředky. Vedle vědeckých, sociálních a ekonomických i ryze lidskými.

„Hlubší porozumění naší situaci vyžaduje pochopení a transformaci způsobu, jak se vztahujeme ke světu,“ stojí na webových stránkách Českého centra v Bruselu.

Foto: brussels.czechcentres.cz

„Záchrana tohoto lidského světa není nikde jinde než v lidském srdci, lidském rozmyslu, lidské pokoře a lidské odpovědnosti.“

Foto: brussels.czechcentres.cz

„Na odpovědnosti je nejzajímavější to, že ji s sebou nosíme všude.“

Odpověď na současnou krizi tak nemůže být jen vyčíslitelná v tabulkách a statistikách. Humanismus podle Českého centra inspiruje k odpovědnosti ke světu. „Filozofie humanismu vyvedla lidstvo z temných časů již mnohokrát,“ píše České centrum. Citáty českých filozofů, politiků a spisovatelů se objeví i například v oknech na plakátech, které si zájemci mohou vyzvednout v Českém centru, nebo stáhnout na webových stránkách akce.

Na kampaň mají navazovat další akce na podzim tohoto roku. Projekt sdílejí i další Česká centra a velvyslanectví. Připojil se již Stockholm, v budoucnu to pak má být Lucemburk, Rotterdam, Milán, Sofie a další.

Reklama

Související témata:

Doporučované