Hlavní obsah

Masarykova univerzita nabídne dobrovolníky do očkovacích center

Foto: VidEst , Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Masarykova univerzita v Brně a její Dobrovolnické centrum MUNIPOMÁHÁ nabídne dobrovolníky do chystaných krajských očkovacích center. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí univerzity Pavel Žára.

Článek

Podle mluvčího kraje Michala Cagaly by měla být očkovací centra připravená k fungování na začátku března.

Nyní je očkovací centrum v záložní nemocnici na brněnském výstavišti a také ve Znojmě. Dále bude v Břeclavi, Hodoníně, Kyjově, Hustopečích, Blansku a Vyškově. „Vše by se mělo stihnout od března,“ uvedl Cagala. Jak už dříve řekl jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL), očkovací centra v kraji by denně mohla naočkovat i přes 10.000 lidí.

Podle Žáry bude univerzitní dobrovolnické centrum nabízet dobrovolníky do krajských center. „Studenti Masarykovy univerzity jsou i navzdory svým studijním povinnostem a nepříliš pozitivní náladě ve společnosti velice aktivní v dobrovolnických aktivitách,“ řekl Žára.

Dodal, že už teď se v očkovacím centru na výstavišti střídají tři desítky studentů z Lékařské a Farmaceutické fakulty Masarykovy univerzity.

„Jsme v úzkém kontaktu s krajským úřadem a dobrovolnickým centrem Chcipomoct. Naším společným cílem je zajistit dostatek dobrovolníků pro všechna očkovací centra v kraji,“ uvedla koordinátorka univerzitního dobrovolnickéh centra Barbora Hauserová.

S přípravou vakcín pomáhají studenti farmacie. „Manipulace s vakcínou firmy Pfizer totiž vyžaduje jistou dávku zručnosti. Kvůli stabilitě je očkovací látka doručována jako koncentrát. Do něj je nejprve potřeba přidat fyziologický roztok a naředit ho. Navíc z jedné ampulky je třeba vytáhnout šest dávek, což znamená relativně malý manipulační prostor, aby byla i poslední dávka přesná,“ popsal Žára. Podle něj se studenti farmacie s podobně precizní prací setkávají denně v rámci laboratorních cvičení na fakultě nebo v praxi, takže úkon zvládnou dokonale.

Studenti kromě toho pomáhají i s doučováním žáků základních a středních škol nebo také seniorům s nákupy nebo vyzvednutím léků.

Reklama

Související témata:

Doporučované