Hlavní obsah

Masivní požáry v kanadské Albertě vyhnaly z domovů téměř 5000 lidí

Severní Albertu zasáhl mohutný požár.Video: Daniela Kučerová

 

Reklama

Z domovů v kanadské severní Albertě muselo být evakuováno téměř 5000 lidí, aby unikli obludným plamenům, které zasáhly plochu o rozměrech přibližně 800 kilometrů čtverečních. Se stále sílícími plameny bojují jednotky hasičů a dobrovolníků.

Článek

Podle CNN požár sužující Mackenzie County jen tři míle jižně od města High Level trvalo uhasit více než dva dny. Šlo o další z případu požárů, které se vymkly kontrole. „Zamkněte dveře a okna, sbalte si osobní věci, domácí zvířata, doklady, léky a peníze,“ vyzýval provinční guvernér občany v nouzovém hlášení. „Ujistěte se, že všechna plynová a benzinová zařízení a bojlery jsou vypnuty.“ Lidé by měli být připraveni opustit domovy alespoň na 72 hodin.

Preventivní evakuace platí pro města High Level a oblasti obyvatel Dene Tha' First Nation v okolí řek Bushe a Meander. Vysoce riziková evukuační výstraha platí i pro komunitu Chateh a město Slave Lake, kde v úterý vypukly čtyři nové požáry. Tři z nich se podařilo uhasit úplně, zbývající je pod kontrolou. Evakuováni jsou i lidé bydlící v hotelech ve městě High Level. „Extrémní nebezpečí platí pro lesní oblast Slave Lake,” uvedl guvernér.

Podle premiéra Alberty Jasona Kenneyho se požár na škále intenzity drží na nejvyšším možném čísle šest. „Stupeň šest znamená, že požár skáče z jedné koruny stromu na druhou,“ vysvětlil Kenney. Požární stanice Alberta Wildfire uvedla, že s požárem bojuje okolo 90 hasičů za pomocí 25 helikoptér, cisteren a 10 speciálních jednotek s těžkou technikou určenou pro boj s požáry, které jsou mimo kontrolu. Varují, že nebezpečí vzniku dalších požárů je o to větší v momentálním suchém a horkém prostředí.

Minulé úterý vydalo centrum zdravotních služeb Alberty speciální varování o kvalitě ovzduší pro Mackenzie County. „Kouř způsobuje špatnou kvalitu vzduchu a sníženou viditelnost. Jednotlivci můžou trpět problémy jako je kašel, podrážděný krk, bolesti hlavy nebo dušnost,“ uvedli v prohlášení. „Děti, senioři a lidé s kardiovaskulárními či plicními problémy, jako je astma, jsou taktéž v ohrožení.

Mezi obyvateli v požáry postižených oblastech se okamžitě objevila vlna solidarity. Premiér Alberty Kenney prohlásil, že koncem úterý sice nebyla hlášena žádná zranění ani škody, nicméně lidé vzájemně začali pomáhat těm, kteří museli kvůli požárům dočasně opustit domov.

Kanadská telekomunikační společnost TELUS přislíbila materiální pomoc v hodnotě v přepočtu více než milion korun včetně balíčků, mobilních nabíječek a darů z komunity jejich společnosti. Společnost také uvedla, že je ochotná vzdát se nadprůměrných platů ve prospěch klientů zasažených požáry. Solidárně se zachoval i majitel restaurace v Albertě, který při ničivém požáru v roce 2011 v Slave Lake přišel o všechen svůj majetek. Nyní pro evakuované obyvatele otevřel svůj podnik a poskytl jim jídlo a pití.

Dobrovolníci také kontrolují domy, jestli v nich nezůstala domácí zvířata. „Jsem znepokojená myšlenkou na všechna zvířata ponechaná v domech, garážích a na dvorech. Máme dobrovolníky, kteří mohou zkontrolovat vaše mazlíčky a přesvědčit se, že jsou v bezpečí a nakrmení,“ řekla ve svém prohlášení Crystal McAteerová, starostka města High Level.

Reklama

Související témata:

Doporučované