Hlavní obsah

Máslo bude brzy za 60 korun, varuje majitel Madety. Už jednou se v tom ale spletl

Peníze, nebo život: Rozhovor s majtelem mlékárny Madeta.Video: Zuzana Kubátová

 

Reklama

Čtvrtkilová kostka másla v českých obchodech už přijde v průměru na 47 korun. Podle Milana Teplého, majitele a šéfa největší domácí mlékárny Madeta, tak prudký růst ceny nikdo nečekal. Cenová křivka je přitom dál na vzestupu.

Článek

Za prudkým růstem ceny másla je nedostatek mléčného tuku na globálním trhu. „Cena smetany, hlavní suroviny k výrobě másla, letos stoupla až neuvěřitelně,“ říká Milan Teplý v rozhovoru pro Seznam (celý si jej pusťte ve videu nad článkem).

„Jestli ještě počátkem tohoto roku stálo kilo smetany 42 až 45 korun, dnes je to 80 až 85 korun za kilo. Je to tím, že je po ní celoevropsky i celosvětově vyšší poptávka,“ dodává šéf Madety.

Manažer, který v mlékárenství pracuje 42 let, tvrdí: „Tak prudký cenový růst nepamatuji u žádné mlékárenské suroviny, nikdo z nás to nečekal.“

Teplý varuje, že průměrná cena kostky másla v obchodech se už příští týden dostane na 55 korun a může se vyšplhat až k 60 korunám. O tom, zda takovou cenu je schopen a ochoten akceptovat český zákazník, Teplý spekulovat nechce.

V cenových odhadech se ale producent másla už jednou spletl. Šedesát korun za kostku másla prorokoval také koncem roku 2007, kdy ceny zvedala vyšší předvánoční poptávka. Obchodníci by tehdy ale tak drahé máslo neudali a ceny se na prorokovanou výši nakonec nedostaly. Naopak, krátce po Teplého předpovědi zamířily na řadu let dolů.

Podívejte se: Zákazníci v českých restauracích se dneska mají nejlíp, jak se kdy měli, říká Zdeněk Pohlreich. A dál se cpou smaženým sýrem.

Rozhovor se Zdeňkem PohlreichemVideo: Jiří Kubík

Reklama

Doporučované