Hlavní obsah

Máslo rekordně zdražuje i u sousedů. Němci za něj platí nejvíc za posledních 50 let

Cena másla roste i v jiných evropských zemích. Připlatí si hlavně Němci. Podívejte se na srovnání cen.

 

Reklama

S prudkým růstem cen másla se potýkají spotřebitelé nejen v Česku, ale i v sousedních zemích. Například v Německu je podle tamního Sdružení mléčného průmyslu nyní cena másla na nejvyšší úrovni za nejméně 50 let. V Česku by máslo do Vánoc mohlo stát až 70 korun. Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky mají na vysokých cenách másla značný podíl obchodníci.

Článek

Diskontní řetězec Aldi, podle kterého se cenově často orientují i další podobné řetězce v Německu, nyní levné balení másla o hmotnosti 250 gramů prodává za 1,99 eura (51,40 Kč). Ještě v první polovině loňského roku ale stálo 75 centů (19,40 Kč). Za poslední měsíce se cena zvýšila několikrát.

Na pultech slovenských obchodů ceny másla začaly výrazněji stoupat letos v květnu. V srpnu ceny vystoupaly na rekordních 56,90 Kč za čtvrtkilogramové balení.

Poláci v současnosti platí za máslo zhruba o 70 procent více než před rokem. Řetězec Lidl si účtuje za 200gramové balení 6,49 zlotého (39 Kč), Tesco 6,99 zlotého (42 Kč). Loni touto dobou šlo přitom stejnou kostku ve většině obchodů pořídit za čtyři až pět zlotých (24 až 30 Kč).

V Rakousku stoupla cena másla od poloviny loňského roku až o 80 procent. Zatímco loni v květnu stála 250gramová kostka privátní značky másla v obchodech skupiny Rewe International, do které patří mimo jiné Billa či Penny, 1,29 eura (33,40 Kč), nyní ji zákazníci kupují už za 2,39 eura (61,80 Kč).

Navzdory některým poplašným zprávám ale podle předsedy Sdružení rakouských zpracovatelů mléka Johanna Költringera nedostatek másla v regálech obchodů kolem Vánoc v Rakousku nehrozí.

Jurečka: U obchodníků zůstává až polovina prodejní ceny másla

Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) mají na vysokých cenách másla značný podíl obchodníci, u kterých nyní končí až polovina jeho prodejní ceny. Růst cen másla souvisí s vývojem na světovém trhu, kde se zvyšuje poptávka a zároveň je omezená nabídka, řekl ve čtvrtek ČTK ministr při zahájení výstavy Flora Olomouc.

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR ale odmítá, že by na současnou cenu obchodníci měli vliv. Důvodem je prý nedostatek smetany a zvýšená poptávka po másle i mimo evropské státy, především v Číně, reagoval svaz v prohlášení.

Zemědělci nyní podle Jurečky prodávají litr mléka zhruba za 8,4 koruny, což je stejná cena jako v roce 2004, kdy čtvrtka másla na pultech obchodů stála 25 korun. „Když jsme si udělali rozbor prodejní ceny jedné čtvrtky másla, kolik procent z ní zůstává u zemědělců, tak je to zhruba 17 až 20 procent. Zhruba 25 až 30 procent zůstává u potravinářů a těch zbývajících padesát procent u obchodníků a prodejců,“ uvedl Jurečka.

V srpnu mlékárny podle Jurečky prodávaly máslo v průměru za 35 korun, jeho cena v obchodech se ale pohybovala od 50 do 70 korun. Jurečka upozornil, že tuzemská produkce mléka za poslední tři roky vzrostla a Česko je v této komoditě soběstačné. „My jako zemědělci máme suroviny dostatek, ale to, jakým způsobem trh spekuluje a jak se cena šroubuje nahoru, to už nejsme schopni ovlivnit,“ uvedl.

Reklama

Doporučované