Hlavní obsah

Maso z laboratoře má světlou budoucnost. Investoři do něj nalili miliardy

Foto: Flickr

Masové alternativy tvoří asi 30 procent celosvětové produkce masa.

Reklama

Studie naznačuje, že maso vyrobené v laboratoři má budoucnost. Loni stoupl počet firem, které ho vyrábějí, a zamlouvá se také investorům. Za 20 let by odhadem mělo tvořit většinu globální produkce masa.

Článek

Pěstování masa v bioreaktorech za sebou má rekordní rok. V roce 2020 vzrostly investice do tohoto odvětví šestinásobně a byly založeny desítky nových společností.

Podle serveru The Guardian maso vypěstované v laboratořích produkuje menší množství emisí a nepřispívá tolik k oteplování klimatu. Jeho výroba ušetří více půdy a vody než maso získávané z hospodářských zvířat. Právě omezení produkce masa se považuje za zásadní krok při řešení klimatické krize a omezuje také přenos různých chorob.

Podle nové studie je až 80 procent lidí v USA a Velké Británii ochotno konzumovat maso vyrobené v továrně. Vědci věří, že pěstované maso bude široká veřejnost přijímat.

Otevřená tomu je především mladší generace. Přes 85 procent osob mladších 39 let uvedlo, že pěstované maso zkusí, přibližně 75 procent starších lidí uvedlo totéž. Dotázaní se také domnívají, že pěstované maso může v budoucnu tvořit asi 40 procent jejich příjmu masa.

K výrobě umělého masa není třeba zvířata zabíjet. Vyrábí se pomocí kultivace zvířecích buněk. Díky tomu je jeho chuť autentičtější než třeba u rostlinných náhražek. Společnosti v laboratořích už vyvíjejí nejen kuřecí a hovězí, ale i maso například z tuňáka, humra koně či klokana.

Mnozí investoři věří, že masové náhražky ovládnou trhy. Nezisková organizace Good Food Institute, která propaguje alternativy k živočišným produktům, zjistila, že společnosti zabývající se pěstováním masa loni získaly investice ve výši 300 milionů eur (7,7 miliardy korun). Počet těchto společností vzrostl o 43 procent na 76.

Část těchto firem se přestěhovala z menších laboratoří do větších prostor, odkud jsou schopné vyprodukovat tuny masa ročně. Mezi ně patří například nizozemská společnost Mosa Meat, jejíž zakladatel v roce 2013 vyrobil první hovězí burger v laboratoři.

„První kroky poháněl příslib přínosu pěstovaného masa – v podstatě skutečného masa s malým nepříznivým dopadem na klima a bez vlivu na rezistenci vůči antibiotikům. Nikdo nevěděl, zda je na to svět připraven. Nyní to víme,“ říká Bruce Friedrich, výkonný ředitel Good Food Institute.

Acacia Smithová, manažerka Good Food Institute pro Evropu, říká, že většina byznysu s alternativním masem se odehrává mimo Evropu. „Aby mohly státy splnit své klimatické cíle, musí investovat do výzkumu, který je potřeba k tomu, aby bylo pěstované maso dostupné.“

Podle studie zůstane kultivované maso dražší do začátku příštího desetiletí. Spotřeba živočišného masa by měla od roku 2025 klesat právě díky rostlinným a dalším alternativám. V současné době tvoří masové alternativy asi 30 procent celosvětové produkce masa. Za 20 let by měly zaujímat většinu.

Reklama

Doporučované