Hlavní obsah

Místo burgerů disky. EU chce přejmenovat maso pro vegetariány

Foto: flickr.com

Rostlinné burgery na regálech možná nahradí vegetariánské disky.

Reklama

Alternativy k masným a mléčným výrobkům dostanou nové názvy. Evropská unie chce zakročit, protože etikety produktů mohou mást masožravce. Producenti masa se k návrhu přiklánějí, značkám rostlinných náhražek se změna nelíbí.

Článek

Vegetariáni, vegani a další milovníci alternativ k živočišnému masu už v evropských obchodech na své bezmasé burgery a klobásy nejspíš nenarazí. Evropská unie je chce přejmenovat.

Evropský parlament bude tento týden hlasovat o pozměňovacím návrhu, který by omezil používání slov hamburger či klobása jen na etikety výrobků ze skutečného, tedy živočišného masa. Agentura Bloomberg uvedla, že spotřebitelé místo nich uvidí na balení názvy jako vegetariánské „disky“ či „rostlinné roury“.

Parlament také zvažuje další omezení pro používání výrazů jako krémový a jogurtový na výrobcích z rostlinného mléka. EU rozhodla už v roce 2017 o zákazu používání slov mléko, máslo a sýr u výrobků, které živočišné mléko neobsahují. Některé společnosti vyřešily situaci po svém a místo anglického slova milk začaly používat mylk.

Hlasování o používání nových názvů zdůrazňuje střet producentů masa a společností vyrábějících jeho náhražky. Poptávka po alternativách živočišných bílkovin mezi Evropany roste. Zdraví, lepší životní podmínky zvířat a ochrana životního prostředí vede spotřebitele k omezování živočišných produktů.

Perspektivní trh

Prodej masných a mléčných náhrad v posledních letech zaznamenal dvouciferný růst. Výzkum firmy Euromonitor International odhaduje, že trh s těmito výrobky dosáhl 183 miliard dolarů.

Producenti masa tvrdí, že rostlinné výrobky s tradičně znějícími názvy mohou zákazníky mást. Ti pak mohou nabýt dojmu, že náhražky jsou stejné jako skutečné maso. Podle zástupců masného průmyslu však nutriční hodnota výrobků není stejná a názvy jako šunka, salám či steak jsou hluboce zakořeněny v evropském kulturním dědictví.

Naopak výrobci alternativ jako společnosti Unilever, Beyond Meat nebo firma vyrábějící rostlinné mléko Oatly tvrdí, že návrhy by poškodily vývoj rostlinných potravin. Nové názvy by podle politické manažerky Good Food Institute Eleny Waldenové mohly vést k podivným formulacím a zároveň by zákaz označení „veggie burger“ mohl způsobit zmatek a odporovat environmentálním ambicím EU.

„Je to čistá ochrana trhu. Tyto návrhy se týkají pouze ochrany masného průmyslu,“ řekl Jasmijn de Boo, viceprezident advokátní skupiny ProVeg International.

Hlasování o pozměňovacích návrzích by se mohlo konat již v úterý v rámci širšího balíčku právních předpisů EU v oblasti zemědělství. S konečným potvrzením se o nich bude hlasovat v pátek. Zákaz výrazů typických pro masné výrobky na etiketách rostlinných alternativ už zavedla například Francie.

Reklama

Doporučované