Hlavní obsah

Máte na to koule? Tak si je vyšetřete, apeluje nová kampaň

Foto: Nadační fond Muži proti rakovině

Kampaň Nadačního fondu Muži proti rakovině.

Reklama

Neví se, jak rakovina varlat vzniká. Častým samovyšetřením se ale dá předejít komplikacím, upozorňuje nová kampaň Muži proti rakovině.

Článek

Máš koule na hraní? Až 90 procent nádorů varlat odhalí samovyšetření, stojí na jednom ze čtyř vizuálů, které se začátkem listopadu objevily v Praze. Slogany doprovází částečně provokativní fotky, kde si muž sahá do nohavic, třeba při hraní na herní konzoli.

Za vizuály stojí Nadační fond Muži proti rakovině, který se věnuje prevenci a ulehčení léčby rakoviny prostaty a varlat. Rakovina prostaty postihuje muže starší čtyřiceti let, rakovina varlat je nejčastější u mladých lidí od 15 let.

Koordinátor kampaně Muži proti rakovině je Jiří Hofreitr. Podle jeho vzpomínek kampaň vznikala ještě v době druhého lockdownu. „Vysvětloval jsem své nápady fotografovi Dominikovi Beránkovi, který to naštěstí dokázal nafotit perfektně,“ vysvětluje Hofreitr.

Počátečním cílem bylo prý zaujmout vlastní dospívající děti, které se dostaly do věku, kdy by měly kontrolovat svůj zdravotní stav. Samovyšetření varlat je totiž nejlepší způsob, jak předcházet problémům, které způsobuje pozdní diagnostika rakoviny. Zpočátku totiž může být téměř nepozorovatelná.

Sprcha a pak ohmatat

Podle webu kampaně třicet procent nemocných přichází v pokročilém stadiu onemocnění​ a 23 procent nemocných se dozví diagnózu se zpožděním o více než půl roku. „Nádory varlat jsou v porovnání s ostatními nádorovými onemocněními relativně vzácné. Přesto jde o nejčastější nádorové onemocnění u mladších mužů, tedy ve věku 15 až 40 let. V případě, že se ho podaří odhalit včas, dá se velmi dobře léčit. Proto je třeba věnovat náležitou pozornost samovyšetření,“ píše se na webu Mužiprotirakovině.cz.

Podle Romana Zachovala, zakladatele Nadačního fondu Muži proti rakovině, přednosty Urologické kliniky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Thomayerovy nemocnice, postihuje rakovina varlat ročně stovky mužů a nedá se spolehlivě říci, jaké jsou příčiny.

Je potřebné veřejnosti připomínat, že téma rakoviny varlat a prostaty je u mužů stále přítomné, a že není hanba, pokud nějaký muž onemocnění. Chtěli bychom dosáhnout, aby se společnost i muži postavili k onemocnění jako ženy k rakovině prsou. Aby bylo běžné mluvit o samovyšetření.
Jiří Hofreitr, koordinátor kampaně Muži proti rakovině

„Mladí muži jsou vystaveni nejvyššímu riziku rozvoje rakoviny varlat. Příčiny rakoviny varlat jsou neznámé. Existují však možné faktory, které se mohou podílet na zvýšení rizika: rodinná anamnéza, například u otce či bratra byla diagnostikována rakovina varlat, výskyt rakoviny varlat v minulosti, nesestouplá varlata při narození a Downův syndrom je také považován za rizikový faktor rakoviny varlat. Neexistuje žádné přímé spojení mezi rakovinou varlat a poraněním varlat, natažení při sportu, horkými koupelemi nebo nošením upnutého oblečení,“ uvádí česká mutace původně australské kampaně Movember, na kterou drží licenci rovněž Nadační fond Mužů proti rakovině.

I proto je důležité dbát na pravidelnou sebekontrolu. Tu je potřebné dělat v přirozeném prostředí a má jen několik jednoduchých pravidel. Na přípravu je důležitá nejdříve teplá sprcha. „Po ni je potřebné jemně rolovat mezi prsty jedno varle a pak druhé. Varlata by měla být jemná, bez tvrdších míst. Nejdůležitější je necítit žádnou bolest,“ upřesňuje Jiří Stejskal, vedoucí lékař ambulancí Urologické kliniky 3. LF UK a Thomayerovy nemocnice.

Foto: Nadační fond Muži proti rakovině

Jedna z častých věcí je, že změny u varlat odhalí právě partner nebo partnerka, podobně je to i u rakoviny prsou u žen.

Všechny, kdo se bojí, že by si mohli při samovyšetření ublížit, Stejskal uklidňuje, že strach není namístě. „Je to tak citlivý orgán, že už při zvýšeném tlaku bolí ještě dřív, než se mu cokoliv stane. A pokud si šourek nebudete natahovat nějak extrémně, tak se vám nemůže nic stát,“ říká urolog.

Cokoliv netradiční nebo bolestivé je špatné

Pokud při samovyšetření narazí muž na cokoliv netradičního nebo bolestivé místo, měl by navštívit co nejrychleji urologa. „Nejzásadnější při samovyšetření je, pokud muž narazí na cokoliv, co tam předtím nebylo. To by mělo být indikací k návštěvě lékaře. Tam ho vyšetříme, a pokud se potvrdí rakovina, napadené varle musí být odstraněno,“ uvádí Stejskal.

Spolehlivá léčba zatím neexistuje. Po odstranění varlete se testy určí, jestli to byl nádor zhoubný, případně jestli metastázoval. „Podle toho se určuje následná léčba radioterapií nebo třeba jen pozorováním,“ líčí Stejskal.

I s jedním varletem je však možné žít plnohodnotný sexuální život. „I to je schopné produkovat dostatečné množství spermatu. Nicméně při radioterapii je doporučené zamražení spermatu, pokud by muž chtěl ještě dítě. Kromě medicínských zákroků ale řešíme i psychologické následky,“ říká urolog, který se v nadačním fondu věnuje také online poradně.

Potkávají se s muži, kteří se bojí reakce svého okolí. Společenské stigma při takovém onemocnění je stále přítomné. „Muži se po takovém zákroku necítí už jako muži. Často takový pocit může vést až k sebevraždě,“ varuje Stejskal.

I proto považuje Hofreiter za potřebné dělat kampaně jako je tahle aktuální. „Je potřebné veřejnosti připomínat, že téma rakoviny varlat a prostaty u mužů je stále přítomné, a že není hanba, pokud nějaký muž onemocnění. Chtěli bychom dosáhnout, aby se společnost i muži postavili k onemocnění jako ženy k rakovině prsou. Aby bylo běžné mluvit o samovyšetření,“ říká.

Nechte si narůst knír a přispějte

Kampaň Movember kromě toho připomíná i komplexní zdraví mužů, na které je často zapomínáno. Muži nejsou zvyklí mluvit o duševním zdraví nebo detailech důležitých věcí, které se jim dějí v životě. Kampaň proto upozorňuje i na to, aby se muži vzdělali ve svém zdravotním stavu a mluvili se svými nejbližšími, případně s odborníky, pokud by zpozorovali nějakou změnu.

Nejzásadnější při samovyšetření je, pokud muž narazí na cokoliv, co tam předtím nebylo. To by mělo být indikací k návštěvě lékaře. Tam ho vyšetříme, a pokud se potvrdí rakovina, napadené varle musí být odstraněno.
Jiří Stejskal, vedoucí lékař ambulancí Urologické kliniky 3. LF UK a Thomayerovy nemocnice

Přidat se do kampaně může každý muž, nebo i žena, třeba tím, že si založí profil na webu Movemberu a bude sbírat příspěvky na dobročinné účely. Základem je – u mužů, samozřejmě – nechat si narůst knír a dokumentovat průběh. I muži, kteří nemají štěstí na plnovous, se můžou zapojit, nejde o soutěž o nejlepší knír.

Kampaň Movember od Nadačního fondu Mužů proti rakovině odkazuje na původní iniciativu Australanů, kteří si přes měsíc listopad nechali narůst vousy, aby upozornili na zdraví mužů. Od toho i název Movember – spojení M jako moustache nebo men a November neboli listopad. Podpořit Movember lze jednorázovou nebo pravidelnou platbou na jejich stránkách a Nadační fond Mužů proti rakovině například zakoupením některých produktů odkazujících k prevenci.

Reklama

Doporučované