Hlavní obsah

Nemocnice omezují plánovanou péči, chystají se na příval covidových pacientů

Foto: David Neff

Ilustrační foto.

Reklama

Část velkých nemocnic musí opět omezovat některé plánované operace a další zdravotní zákroky. Nechávají si volné kapacity kvůli očekávanému růstu počtu covidových pacientů.

Článek

Plánované chemoterapie pro pacienty, kteří musí zůstat hospitalizovaní v Nemocnici Most, se prakticky zastavily. Tito pacienti jsou přesouvaní buď na jiná oddělení nebo do jiných zařízení, která zastřešuje ústecká společnost Krajská zdravotní.

V olomoucké fakultní nemocnici zase zrušili plánované kardiologické kontroly v I. interní klinice. Musí se totiž přechodně starat o covidové pacienty.

A brněnská fakultní nemocnice omezuje počet operačních sálů z 25 na 20. Část personálu se přesouvá právě ke covidpacientům. Vzhledem k velkému počtu pacientů nemocnice slučuje některá méně vytížená oddělení, aby mohla část personálu využít pro péči o pacienty s covidem. Týká se to například kliniky ústní a čelistní chirurgie s ORL a také očního s urologií.

Plánované operace zatím omezila Nemocnice Znojmo.

Podobná situace panuje v Moravskoslezském kraji. „Bohužel nastává to, čemu jsme se tolik chtěli vyhnout. Vzhledem k neustálému růstu počtu hospitalizovaných pacientů s koronavirem – aktuálně 73 – musí Městská nemocnice Ostrava transformovat další standardní oddělení na covidová a tedy i začít omezovat plánované zákroky a péči,“ uvedl ostravský primátor Tomáš Macura (ANO).

Hranice 10 tisíc nakažených denně se přiblížila

V úterý testy potvrdily 9902 případů nákazy onemocněním covid-19. Bylo to téměř o 60 procent víc než před týdnem a nejvíc za jediný den od 23. března. Hospitalizovaných je poprvé téměř po půl roce více než 2000. Zdravotníci podali v úterý přes 39.000 dávek očkování proti koronaviru. V úterý bylo v nemocnicích 2058 lidí s potvrzenou nákazou novým typem koronaviru. V těžkém stavu bylo 288 pacientů. Počet hospitalizovaných je nejvyšší od 7. května.

Velké nemocnice se tak v různých částech republiky připravují na předpokládaný nával lidí nakažených koronavirem.

Například v Ústeckém kraji dochází k postupnému snižování plánovaných operací. Například v Chomutově se podle mluvčí Krajské zdravotní Jany Mrákotové částečně omezuje chirurgie. V Mostu sice nejsou omezené operace, ovšem jsou prakticky zastavené bronchologické diagnostiky a nebo plánované chemoterapie u pacientů, kdy je nelze podat v ambulantním režimu.

„Operace pacientů, kteří po plánovaných operacích budou vyžadovat delší pobyt na intenzivních lůžkách, plánujeme obezřetněji. Abychom si nezavřeli cestu pro případný nárůst pacientů s covidem,“ připojuje se Václav Řičář z Krajské nemocnice Liberec.

V praxi to znamená, že se některé operace přesouvají z liberecké nemocnice například do Turnova nebo Frýdlantu. Případně se i zvažuje, jestli jsou některé operace skutečně nutné aktuálně provádět.

„Zatím ještě péči neomezujeme. Ale lůžka se nám začínají plnit, teď přes noc se docela zvýšil počet covid pacientů. Od příštího týdne budeme patrně otvírat další covidária,“ přidává se i Renata Večerková z Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně. Dodává, že zatím nemocnice i v případě otevření dalších covidových oddělení chce udržet co nejdéle takzvaně zbytnou operativu.

Do několika dnů začne také Pardubická nemocnice zřizovat covidová oddělení. Počet pacientů s covidem-19 stoupá a infekční oddělení je aktuálně plné. ČTK to řekla mluvčí společnosti Nemocnice Pardubického kraje Kateřina Semrádová. V krajských nemocnicích jsou od 1. listopadu zakázané návštěvy. Operace nemocnice neplánují rušit, ale vše se bude odvíjet od epidemické situace, dodala Semrádová.

V pěti krajských nemocnicích je 89 pacientů a z nich šest potřebuje intenzivní péči. Přibližně polovina nemocných je v Pardubické nemocnici.

„Minulý týden se na infekčním oddělení zvedl počet lůžek z 20 na více než 40. Jsou obsazená covidovými pacienty. Takže v Pardubické nemocnici se budou vytvářet specializované covidové jednotky,“ řekla Semrádová. Odhadla, že se tak stane do několika dnů.

Reklama

Doporučované