Hlavní obsah

Měď je nové zlato. Je nejdražší za deset let a dál poroste

Foto: Shutterstock.com

Měď zdražuje. Ilustrační foto.

Reklama

Meď je nejdražší od srpna 2011. Její cena na londýnské burze překonala 9700 dolarů za tunu, dosavadní rekord je 10 190 dolarů. Růst cen způsobuje přechod zemí k zelené energii, stávka v Chile a slábnoucí dolar.

Článek

Ceny mědi v pondělí vystoupily na maximum za více než deset let. Pomohl jim slabší dolar, ale také obavy o budoucí dodávky v době, kdy se globální ekonomika začíná zotavovat, což podle předpokladů přinese i vyšší poptávku po kovech. Cena tříměsíčního kontraktu na měď na Londýnské burze kovů (LME) se dostala až na 9700,50 dolaru (207 100 Kč) za tunu, nejvýše od srpna 2011.

Měď je důležitá při současné snaze přecházet k takzvané zelené energii a očekává se, že díky tomu, jak si země po celém světě budou vytyčovat stále ambicióznější klimatické cíle, bude růst ceny pokračovat.

Na šanghajské burze se cena nejobchodovanějšího červnového kontraktu na měď zvýšila až na 71 130 jüanů (234 100 Kč). Byla tak nejvýše od března 2011, uvedla agentura Reuters.

Analytici banky Goldman Sachs Group a obchodníka Trafigura Group očekávají, že cena by mohla překročit rekordních 10 190 USD z roku 2011 a pak bude pokračovat v růstu, neboť poptávka překoná nabídku, upozornila agentura Bloomberg.

Obavy o plynulost dodávek vyvolává hrozba stávky v Chile, k níž vyzvali zaměstnanci přístavů. To ohrožuje vývoz z této jihoamerické země, zvláště do Číny. Chile se na celosvětových dodávkách mědi podílí zhruba čtvrtinou.

Čína patří mezi největší spotřebitele kovů na světě. V prvním čtvrtletí čínská ekonomika zaznamenala vysoký růst, který pokračuje i v dubnu. Oživení v zemi podporuje vysoký vývoz a rostoucí podnikatelská důvěra. Tento týden by navíc statistika mohla ukázat, že tempo růstu americké ekonomiky zrychluje a centrální banka USA (Fed) zřejmě potvrdí, že nebude spěchat se zmírněním podpory, kterou ekonomice poskytuje prostřednictvím nákupů dluhopisů.

Dolar v pondělí vůči většině velkých světových měn klesl na nejnižší hodnotu za téměř osm týdnů. Přispěly k tomu spekulace, že šéf Fedu Jerome Powell tento týden po jednání měnového výboru Fedu prohlásí, že jednání o omezení programů nákupu dluhopisů je předčasné. Ceny kovů se stanovují v dolarech a slabší americká měna je tedy pro neamerické investory zlevňuje, takže jejich zájem o tyto kovy roste.

Měď je kov načervenalé barvy. Využívá se v čisté podobě, ale také ve slitinách, jako je bronz a mosaz. Mezi její výhody patří odolnost vůči korozi a vysoká elektrická a tepelná vodivost. Používá se mimo jiné jako střešní krytina, při výrobě chladičů a kotlů, v rozvodech elektřiny či při výrobě elektromotorů.

Reklama

Doporučované