Hlavní obsah

V Brně léčí rakovinu za pomoci mobilní aplikace

Foto: Seznam Zprávy

Onkologická pacientka používá speciální mobilní aplikaci.

Reklama

Masarykův onkologický ústav v Brně představil přelomový způsob komunikace s pacienty. Speciální mobilní aplikace umožňuje online konzultace, předpis receptu nebo sdílení lékařské zprávy.

Článek

Sabina Éli z Břeclavi je už rok pacientkou Masarykova onkologického ústavu v Brně. Místo několika hodin cestování na konzultaci s lékařem jí teď v některých případech stačí napsat zprávu v telefonu. Masarykův onkologický ústav, ve kterém se ročně léčí více než 200 tisíc lidí, se totiž stal prvním nemocničním zařízením v Česku s vlastní mobilní aplikací.

„Jsem moc spokojená, protože to ušetří hodně času. To, že nemusím tak často jezdit do Brna, je úžasná úleva,“ říká Éli.

Díky aplikaci MOU MEDDI mohou pacienti řešit své problémy s lékařem v chatu nebo přes videohovor. Její součástí jsou také edukační materiály, monitoring zdravotního stavu nebo chytré dotazníky. V aplikaci si mohou pacienti také vyžádat předpis receptu nebo domluvit termín vyšetření.

V pilotním provozu aplikaci vyzkoušelo 70 pacientů. „Moderní komunikační technologie nabízí skvělé možnosti a již dlouho jsme přemýšleli, jak bychom je mohli využít pro naše pacienty. Toto je opravdu první projekt, který propojuje možnosti moderních platforem s potřebami komunikace mezi pacienty a zdravotníky,“ řekl ředitel Masarykova onkologického ústavu Marek Svoboda.

Mobilní aplikaci si pacienti po stažení aktivují speciálním kódem, který obdrží při návštěvě lékaře.

Co nejde online, vyřeší se v ordinaci

Důležité je, že aplikace nemá za cíl úplně nahradit osobní setkání, usnadní ale dlouhodobé sledování onkologických pacientů a jejich komunikaci s lékaři. Ti mají během svých služeb vyhrazený čas na zodpovídání online dotazů a požadavků. Na základě nich pak může lékař pacienta pozvat na osobní setkání.

Lékař a náměstek Masarykova onkologického ústavu Jiří Šedo je přesvědčen, že jde o zásadní milník v české nemocniční péči. „Stejně jako jsme si zvykli posílat platby přes internetové bankovnictví, domnívám se, že i v telemedicíně uvidíme podobný vývoj. Za pár let tak bude běžné, že řadu věcí půjde vyřešit na dálku, aniž bychom lékaře osobně navštívili,“ uvedl.

Pacienti, kteří službu vyzkoušeli, ji vítají, protože je velkou pomocí v jejich léčbě. Například Éli ji nejčastěji využívá pro konzultaci s lékařem, domlouvání termínů nebo předpis receptů. „Člověk si nemusí pamatovat přesný název léku, protože stačí pouze vyfotit krabičku a fotku odeslat,“ přiblížila pacientka, která se v ústavu léčí s rakovinou slinivky.

Kromě pacientů si aplikaci pochvalují také lékaři. Jako velký přínos vidí hlavně fakt, že jim v ordinacích stále nevyzvánějí telefony a pacienti se na ně obrací formou zpráv přímo v aplikaci. „Vnímám to jako výrazné ulehčení práce. Velmi jsem si na aplikaci zvykl a hodně této možnosti komunikace s pacienty využívám,“ řekl Šedo. Kromě chatů a videohovorů může díky chytrým dotazníkům v aplikaci sledovat také například nežádoucí účinky chemoterapie u jednotlivých pacientů.

Důležitou roli v MOU MEDDI hraje zabezpečení veškerých informací. „Je to naše priorita. I proto trval vývoj všech funkcí přes dva roky,“ sdělil Jiří Pecina, majitel společnosti MEDDI hub, která aplikaci vytvořila. Komunikace je zašifrovaná na obou koncích, a její obsah tak mohou zobrazovat pouze odesílatel a adresát.

Vývoj aplikace společnost vyšel na více než 250 milionů korun, Masarykův onkologický ústav ji bude po dobu pěti let využívat zcela zdarma. V budoucnu chce společnost MEDDI hub aplikaci poskytovat i dalším zdravotnickým zařízením.

„Obzvlášť poslední dobou se kvůli pandemii koronaviru ukázalo, jak důležité je využívání moderních technologií v komunikaci, a to i v medicíně. Telemedicína tak dokáže zachránit zdraví a životy těch, kteří se k lékaři nemohou dostavit nebo se bojí přijít fyzicky,“ řekl hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL).

Reklama

Doporučované