Hlavní obsah

Měníme Kurz? Rakouský kancléř jako most do střední Evropy

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Rakouský kancléř Sebastian Kurz byl ve čtvrtek na své první návštěvě Prahy. Snímek ze zahrady Kramářovy vily.

Reklama

Nové plány předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové s visegrádskými státy. Téma, které rozebírá německý deník Die Welt. Věnujeme se i čerstvému propuštění bývalého slovenského generálního prokurátora z vazby nebo hamburgerové aféře rakouského předsedy Zelených. Přinášíme páteční Středoevropský deník.

Článek

Kurz coby „stavitel mostů” k V4

Německý deník Die Welt informuje o zbrusu nové politice, kterou ve vztahu k Visegrádské čtyřce údajně přichystala nová šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. V roli „smírčího soudce” má přitom vystupovat rakouský kancléř Sebastian Kurz. Ten měl s von der Leyenovou o nové podobě vztahů se střední Evropou minulou neděli v Bruselu dlouze jednat. Symbolický úvod tohoto „restartu” obstaralo Kurzovo čtvrteční pražské jednání s V4.

Podle informací Die Weltu půjde o dvoukolejnou strategii. Na jedné straně chce prý předsedkyně EK ukázat tvrdost ve sporech kolem porušování principů právního státu. Na druhou chce prý se státy střední a východní Evropy vést „strukturovaný dialog”, který má jít daleko za rámec komunikace v podání předchozí Junckerovy komise.

Welt z unijních kuloárů vyrozuměl, že základem má být větší respekt a schopnost naslouchat druhé straně. V plánu jsou údajně i mnohem častější návštěvy vysoce postavených unijních politiků, včetně eurokomisařů, v Česku, Polsku, Maďarsku i na Slovensku.

Foto: Profimedia.cz

Premiéři států V4 se ve čtvrtek v Praze sešli s rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem.

Stavět mosty má přitom kromě von der Leyenové právě zmiňovaný předseda rakouské vlády. Německý list si klade otázku, proč tuto roli neobsadí spíš Angela Merkelová, a zároveň si odpovídá: „Z pohledu Východoevropanů je Merkelová zastánkyní kvót pro přerozdělování uprchlíků a čeká ji už maximálně 20 měsíců ve funkci kancléřky.”

Propuštění Dobroslava Trnky

Bývalý slovenský generální prokurátor Dobroslav Trnka je na svobodě, ve vazbě byl jeden den. Jeho propuštění potvrdila mluvčí speciální prokuratury. Státní zástupce se totiž podle deníku SME neztotožnil s návrhem policie na vazbu, ale ani se samotným stíháním. Policie Trnku obvinila ze zneužití pravomoci veřejného činitele, podle prokurátora se ale „nenaplnila objektivní stránka skutkové podstaty”.

Trnku zadržela policie ve čtvrtek v jeho domě v Hamuliakově a následně ho osm hodin vyslýchala. Důvodem je nahrávka Trnkova rozhovoru s někdejším ministrem financí Jánem Počiatkem o kauze Lemikon z roku 2009. Ministr s prokurátorem řeší, jak nejlépe zamést pod koberec kauzu emisních povolenek, ve které slovenský stát přišel o 13 milionů eur.

Trnka už je obviněný z maření spravedlnosti kvůli tomu, že skrýval nahrávky odposlechů z kauzy Gorila. Věc souvisí s podnikatelem Marianem Kočnerem, který je obžalovaný mimo jiné z objednávky úkladné vraždy novináře Jána Kuciaka. Denník N o Trnkovi píše jako o Kočnerově poslušném sluhovi, který hájil na generální prokuratuře jeho zájmy.

Foto: Profimedia.cz

Čtvrteční zadržení bývalého generálního prokurátora Dobroslava Trnky.

Předseda slovenské vlády Peter Pellegrini Trnkovo zadržení komentoval ve čtvrtek při návštěvě Prahy. „Je jasným signálem, že předseda vlády, ministryně vnitra ani policejní prezident nad nikým nedrží ochrannou ruku a na Slovensku platí padni komu padni,” řekl premiér.

„Zpráva o zadržení jednoho z bývalých nejmocnějších mužů ve státě Dobroslava Trnky je pro spravedlnost na Slovensku průlomová. Úkolem prokuratury, soudů a policie i nadále zůstává vypořádat se s těmi z vlastních řad, jejichž kredit vyvolává oprávněné pochybnosti veřejnosti a snižuje autoritu a důvěryhodnost těchto institucí,” uvedla ve čtvrtek v reakci prezidentka Zuzana Čaputová.

Hamburgerová pseudoaféra rakouského vicekancléře

Ze všech možných úhlů rozebírají rakouští reportéři a komentátoři aférku kolem nového vicekancléře a šéfa Strany zelených Wernera Koglera. Bojovník za trvale udržitelný svět a střídmost ke konzumaci masa byl vyfocen, jak se v neidentifikované restauraci řetězce McDonald's zakusuje do hamburgeru.

Foto: Instagram/Gerald Grosz, Seznam Zprávy

Rakouský vicekandléř Werner Kogler v McDonald's.

Snímek, o kterém se neví, kdy byl pořízen, umístil na Instagram novinář a bývalý politik Haiderova Svazu pro budoucnost Rakouska (BZÖ) Gerald Grosz. Ten útočí na údajné Koglerovo pokrytectví, který prý káže vodu a pije víno.

Rakouskou veřejnost ale fotografie, zdá se, nijak zásadně nepobouřila, a lidé se za vicekancléře na sociálních sítích dost jednoznačně postavili. Koglerova mateřská strana dokonce spustila kampaň s hashtagem #SoliBurger (Burger solidarity), kdy se lidé fotí při konzumaci mletého masa v housce. Svého partajního kolegu takhle podpořila místostarostka Vídně Birgit Hebeinová a mnozí další.

Babišův byznys v Maďarsku

V Maďarsku se daří byznysu firem ze svěřenského fondu českého premiéra Andreje Babiše, podařilo se jim získat prominentní postavení v maďarském zemědělském byznysu. Píšou to Hospodářské noviny s odkazem na maďarský liberální týdeník HVG. Babiš s Orbánem jsou dokonce na obálce aktuálního čísla časopisu. Orbán Babišovi podle HVG pomáhá z maďarského rozpočtu. Babišův holding si ale dává pozor, aby „nefušoval” do obchodů Orbánova přítele Lőrince Mészárose.

„Špeh” u Jourové?

V polských médiích v pátek rezonovala zpráva Radiožunálu o personálním obchodu mezi premiéry Andrejem Babišem a Mateuszem Morawieckým. Varšava se prý přes Babiše snažila dosadit „svého člověka” do týmu české místopředsedkyně Věry Jourové. Ta to odmítla.

Liberální deník Gazeta Wyborcza s odkazem na své zdroje píše, že takový přístup polské vlády je špatný, protože se prý Jourová snaží být na Babišovi nezávislá. „A krok Varšavy si zapamatuje,” píše list kritický k současné konzervativní vládě.

Deník Rzeczpospolita s odkazem na jeden nejmenovaný neoficiální zdroj napsal, že měl „obchod” proběhnout jinak. „Žádný nátlak ze strany premiérů nebyl, to se nedělá na této úrovni,” cituje list svůj zdroj, podle kterého nebyl kabinet české komisařky prioritou.

Reklama

Doporučované